2009. november 4., szerda

Zabpelyhes-almás keksz

Ezt a receptet még a nyáron kinéztem magamnak, itt találta. Pár változtatást azért eszközöltem, de azt is lehet mondani, hogy pontosítottam a megadott mértékeken, mert másfél zacskó zabpelyhet írt a recept, de hogy egy zacskó hány grammos azt nem írta. Nézelődtem a neten, hát 100 gr-os kiszereléstől 5 kg-ig mindent találtam. Először 200 gr-os csomagra számoltam, miután összekevertem láttam, hogy még venne fel zabpelyhet így kiegészítettem 250 gr-os csomagra. Szerintem így pont jó lett, ezután is így fogom számolni hozzá, mert lesz folytatás, mert a keksz nagyon finom, kicsit karácsonyi hangulatú, de természetesen máskor is elkészíthető.



Hozzávalók:

200 gr margarin (nálam most vaj)

220 gr barna cukor (nálam most sötét nádcukor)

1 tojás

1 dl tej

2 ek méz

1 cs vaníliás cukor

375 gr zabpehely (finom örlésű, az Aldiba és a Lidlbe nagyon olcsón lehet venni)

120 gr liszt

1 kk sütőpor

csipet só

1 kk fahéj (nálam volt bő kettő is)

1 marék mazsola (ezt elhagytam)

1 marék dió (ezt dupláztam) durvára darálva

1 szép nagy savanykás alma reszelve



Egy keverőtába a cukrot és a vajat kihabosítjuk (ez a nagyszemcsélyű nádcukor miatt nekem nem jött össze, de így is jó lett), majd hozzáadjuk tojást, mézet, tejet, ezekkel is eldolgozzuk.

Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, vaníliát, sót, sütőport, fahéjat, dió, ha teszünk bele mazsolát akkor azt is, majd több részletben hozzáöntjük a vajas keverékhez, jól eldolgozzuk. Végén hozzá keverjük a reszelt almát is (finomra reszeltem, de lehet apróra vágni is, kinek hogy tetszik)



Kisebb diónyi gombóckákat formáltam a kezemmel és sütőpaírral ellátott tepsire tettem.

Egy adagot el is lapítottam kezeim között, az ízlik jobban, az ropogósabb, amit nem lapítottam annak a közepe sokkal puhább.

175 fokon sütöttem kb 20 percet, de ez nem mérvadó különösebben, inkább azt mondom, hogy középmeleg sütőbe süssük, míg szép szint kap a kekszünk.



Finom keksz, elméletileg jól tároható, gyakorlatilag nem tudom meddig fogjuk tárolni, mert hamar ürül az edény.



Következő alkalommal kicsit megpróbálok csökkenteni a cukor adagján, mert szerintem kevesebb is elég lenne hozzá.

4 megjegyzés: