2009. november 9., hétfő

Vegyes ecetes zöldségkeverék krumplisalátához



Tudom, szemétség tőlem, hogy most rakom fel ezt a receptet, mikor már fasorban sem lehet zöldparadicsomot találni, de mikor készítettem nem volt rá időm, utána meg elfeledkeztem róla. Tegnapig, ugyanis tegnapra elővettem egy üveget, hogy befejezze pályafutását 1 jó adag krumplisalátában.

Nem tudom a recept pontos eredetét, én édesanyámtól írtam le, hogy ő honnan szerezte nem tudom.

A lényege, hogy befőzzük ezt a keveréket, a recept szerint egy kis üveg (4 dl körüli) keverékhez főzünk kb 1 kb krumplit, majd majonézzel összekeverjük az egészet. Különleges krumplisalátát kapunk így.

Hozzávalók :

1 kg piros gogos(pritaminpaprika)

1 kg zöld gogos, vagy kapia

1,5 kg zöldparadicsom

0,5 kg répa

0,5 kg hagyma

1 dl cukor

2 dl ecet

bors, babérlevél (sajnos már pontosan nem emlékszem mennyit tettem, de gondolom hogy kb 2 ek borsot, 3-4 babérlevelet)

1 dl víz

én tettem kb 2 kk sót is, ezt a recept nem írja

A zöldségeket megmossuk, összeapritjuk tetszés szerint. Én a paprikákat és a hagymát csíkoztam, a répát egy gyalu segítségével vágtam kb 1,5 mm lapocskára, a paradicsomot a többihez hasonló nagyságúra vágtam.

Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd főzök kb 15 percig forrástól számítva. Ha kevésnek bizonyul a lé még önthetünk rá vizet, annyit hogy ellepje a keveréket, de ne az elején tegyük, mert a zöldségek is eresztenek ki levet magukból.

Valamilyen tartósítót keverünk hozzá zacskón leírtak szerint.

Tiszta üvegekbe tesszük, majd szárazdunsztba hagyjuk kihűlni.

Amit másként csinálnék:

Zavaró, hogy a bors benne marad, mert mikor elővesszük azzal szórakozhat az ember, hogy szedegeti a bors szemeket ki a keverékből, és ez nem annyira jó móka. Főznék először egy alaplevet az 1 l vízzel és a fűszerekkel (bors, babérlevél), majd hagynám ezt állni pár órát, majd leszűrném az egészet, és a tiszta de ízes lében főzném meg a zöldségeket.

Fél adagot csináltam, abból lett 3 nagy üveg (8 dl körüli) és 2 kicsi üveg (4 dl körüli) jól megpakolva, sokszor megrázogatva töltés közben, hogy minél több keveréket tudjak beletenni egy -egy üvegbe.

2 megjegyzés:

  1. Hasonlot szoktunk mi is,nagyon fincsi,pikans.Tetszik az erdelyi nyelvezeted:) Gogos,kapia:))

    VálaszTörlés
  2. Edó, szatmári vagyok vagy mi!:)) Csak már nem ott lakom.:D

    VálaszTörlés