2009. november 11., szerda

Mézes feketeretekkivonat köhögésre

Sok-sok helyen lehet olvasni a neten a feketeretek jótékony hatásairól(pl itt nagyon sok infót találtam), ezért én nem is ecsetelem ezeket, aki akar olvasson utána.Ennek ellenére úgy érzem, hogy egy elég elhanyagolt növényünk, legalább is nem sokszor kerül az étlapunkra. Télen gyakrabban készítek belőle salátát, le leginkább csak én szeretem. A gyerekeknek mézzel szoktam kivonni a retek értékes hatóanyagait, így adom nekik náthás időszakban naponta kb 3 evőkanálnyit.
Ez a mézes kivonás sem újkeletű dolog, én édesanyámtól tanultam. Ő úgy csinálta, hogy kivájta a retket tölcsér szerűen, majd a lyukba tette a mézet, és hagyta, hogy lecsepegjen a méz. Én is sokáig így készítettem, de volt hogy túl nagy lyuk sikeredett rá, így hamar átfolyt a méz, nem volt ideje kioldani az értékes anyagokat, és ellenkező esetre is volt példa. Ezért találtam ki ezt a módszert, a retket kis kockákra vágom, mézet teszek rá, és várok hogy a méz kivonja a nedvességet a retekből. Ez bő 1 nap alatt meg is történik, utána már láthatóan vízhiányos lesznek a kis retekkockák, azaz szinte összeaszalódnak.

Most lemértem a retket, 230 gr volt megpucolva, erre tettem bő négy kanálnyi mézet, pár óra múlva már teljesen elfolyósodik a méz, másnapra ellepi a folyadék a retekkockákat.

Tavaly sokszor elég volt csak ez egy enyhe náthára, de természetesen komolyabb esetekben nem elegendő!!! , de akkor is nyugodtan adható, csak segítheti a beteg gyógyulását. Ha az egyik gyerek beteg lett akkor a másiknak is adtam a mézes kivonatból megelőzésképpen, és volt hogy mi felnőttek is be be vettünk egy -egy kanállal.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper ötlet! Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Csak csatlakozni tudok a témádhoz: nálunk is évek óta bevált módszer köhögéses időszakban. Ajánlom mindenkinek szívből!
    Szia,
    Panni Gyöngyösről (csetbox):-)))

    VálaszTörlés
  3. Én is talán két hete ettem először feketeretket, valahogy ódzkodtam tőle, hogy fekete :) de fogalmam sincs, miért, nagyon finom, majdnem teljesen ugyanolyan az íze, mint a kívül piros változatnak. Szendvicsekhez, kenceficés kenyerekhez szoktuk enni. Én is úgy tudtam, hogy köhögésre jó, és sok vitamint tartalmaz, pont a napokban olvastam utána én is az interneten. Ez a mézes dolog meg még duplán jó, úgyhogy köszönöm az ötletet!! :-))

    VálaszTörlés
  4. Remek információ, én is köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  5. Szamóca, üdv nálam! Örülök, hogy hasznosnak találod!

    Csetbox, köszi a megerősítést!:D

    Gasztroboszi, igen kevesebbett fogyasztunk feketeretekből mint kellene, de szerintem nem csak mi vagyunk vele így. Nálunk így a gyerekek szivesen megeszik, azaz megisszák.

    Yasmine, örülök, hogy újat mondhattam.!:)

    VálaszTörlés
  6. Hát ez nagyon jó, köszi. Nem ismertem a módszert. Én is fogom adni a gyereknek.

    VálaszTörlés
  7. Wise, Lady, örülök, hogy neked is újat mondhattam!

    VálaszTörlés