2009. november 28., szombat

Marhapörkölt

Ma főztem először marhából pörköltet, s mivel a marha íze engem a vadhúsok ízére emlékeztet, s mivel őzpörköltet főztem már nem egyszer, és szeretjük is, így ahhoz hasonlóan készítettem el ezt is, csak a borókabogyót hagytam el belőle, meg a zsírt, a többi nagyjából ugyanúgy készült.

Hozzávalók:
500 gr marhalábszár kockázva
2-3 ek olaj
2 fej vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma kb kettőbe vágva
1 közepes répa reszelve
1 pritaminpaprika (de jó bármilyen, nekem ez van a fagyóba) nagyobbakba vágva
2 kisebb paradicsom
pár kanálnyi bor
3 babérlevél
csipet kakukkfű
só, bors, paprika


A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a fokhagymát, paprikát, répát, kicsit pirítjuk együtt, kicsit sózzuk. A paprikát azért szoktam nagyobb darabokba hagyni, mert pár perc múlva a hő hatására a héját könnyen lehúzhatjuk, így nem lesz a kész ételben zavaró. Majd rátesszük a húst, pirítjuk kicsit, hozzátesszük a babérlevelet, kakukkfüvet majd lefedjük, fedő alatt pároljuk , ha szükséges öntünk rá vizet, nekem most nem kellet, engedett a sok zöldség és a hús eleget.
Néha, néha belekeverek (az edényem alja jó vastag, aki vékonyabb aljú edénybe készíti az gyakrabban kavargassa), mikor már majdnem kész(ez függ a marha korától, de azért készüljünk minimum 2 óra körüli pirításra, párolásra) belelöttyintünk egy kis bort, nem tettem sokat, 3-4 kanálnyit, és hozzátesszük a paradicsomot is (a paradicsom héját is vegyük le, vágjuk apróra), sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk ízlés szerint, majd pároljuk készre az egészet.

Puliszkát főztem mellé, és zöldparadicsomsalival tálaltam.

2 megjegyzés:

  1. Fincsi-fincsi..Egyedül a répát nem szoktam,egyébként teljesen ugyanígy én is.:-))

    VálaszTörlés
  2. Répát csak a vadasokhoz szoktam tenni, de nem mindig, ehhez szerintem nagyon jó volt!

    VálaszTörlés