2009. november 10., kedd

Kagyló zsemle

Tegnap találta ki nagyobbik lányom ezt a formázást teljesen magában (5 éves), nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen kis kreatív ötletei vannak!:) Amit változtattunk a tegnapihoz képest az az, hogy nyelvet is tettünk neki, tegnap a nyelve helyére is borókabogyókat tett, az inkább fogaknak nézett ki.
A tészta receptjének kiinduló pontja Limara sós kiflije, természetesen ez is felturbózva egyéb lisztekkel.

Hozzávalók:
220 ml víz
50 ml tej
50 ml olaj
1,5 kk
300 gr kenyérliszt
120 gr tk rozsliszt
80 gr fehér tönkölyliszt
1 kk cukor (vagy méz)
200 gr öregtészta (most graham helyett tk tönkölyliszttel csináltam)
20 gr élesztő
csipet aszkorbin
kiskanálnyi sikér

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztatunk, majd kelesztjük, elvágjuk 12 darabba, tetszés szerint formázzuk. Nálunk ma a legtöbb ilyen kagyló alakú lett, de készült egyéb is, azt majd máskor fotózom, mert jó ötleteket találtunk ki ma is. Jó együtt alkotni a gyermekkel!!!

Minden darabot egy kisebb tömzsi rúddá formázzuk, majd ellapítjuk, középen összecsípjük, kör alakúra formázzuk mindkét felét a tenyerünk segítségével, majd középen összehajtjuk.

Tehetünk neki szemet (ez ma is borókabogyó volt), nyelvének meg valamilyen felvágottat. Nekünk most csak egy kis vastagkolbász volt, ez nem a legszerencsésebb, mert a zsírja elégé színezi a körülötte levő tésztát, szóval inkább valamilyen sonkát tennék helyette.
Kipróbáltuk kétféleképpen, a baloldalinak rövidebb a jobboldalinak hosszabb nyelvet hagytunk, a bal oldali vált be jobban , a másik szinte kiesett a sülés végére a a kagyló szájából ( a legfelső képen a közepső a baloldali, vagyis a jó, a másik kettő a csüngő nyelvű).
Szerintem lehet a kagyló közepébe egyebet is tenni, mondjuk sajtdarabot, vagy felvágottat, esetleg töltelékkel is próbálkozhatunk, csak akkor jobban össze kell nyomni a kagyló száját, és nem biztos, hogy ilyen szépen nyílna.
Miután megformáztuk sütőpapírral elhelyezett tepsire tesszük, majd duplájára kelesztjük, 200 fokos sütőbe sütjük meg (vagy kb 20 perc pihenés után hideg sütőbe tesszük, ezután kezdjük melegíteni a sütőt 200 fokra). Most csak vízzel spricceltem meg, de ezt is le lehet kenni tejjel elkevert tojássárgával, úgy szép fénye lesz.
Nagyobb gyerekekkel(4-től felfele) garantáltan jó móka az elkészítése, érdemes kipróbálni. A tésztát természetesen lecserélhetjük ízlésünknek megfelelően, esetleg ezt is el lehet készíteni édesen, csak nem tudom mi lehetnem édes esetén a nyelve. Ötleteket szivesen fogadok!

6 megjegyzés:

  1. Hát ez csúcs,nagyon édes!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szepek lettek!Gratulalok a gyerekek otelteihez es kreativitasukhoz,nagyon jo kis elfoglaltsag valoban,es hasznos:)

    VálaszTörlés
  3. Gratulalok a kis kreativ leanykadhoz. Anyjara huz... :)

    VálaszTörlés
  4. Andi, köszi!

    Edó, így van!:))

    Judith, köszi az ő nevében is!

    VálaszTörlés
  5. Tüneményesek lettek, nagyon ügyes kislányod van! :)

    VálaszTörlés