2009. szeptember 6., vasárnap

Csíkos kalács

Még Mohánál láttam E.Margit fórumán szép csíkos kalácsot, akkor még egyikünk sem blogolt, akkor meg is csináltam egyszer, most meg újból, mert nagyon kalács süthetnékem volt már. Gyakorlatilag a nyár eltelt úgy, hogy kiflin, zsömlén, kakaós csigán, pizzás csigán, bagetten kívül nem sütöttem egyéb kelt tésztát, de azokat sem rendszeresen, pedig nyár előtt ritka vendég volt a konyhámba a bolti pékárú. De a meleg nagy úr! Most már szerencsére engedi az idő, hogy többet sütögessek ilyesmit is.

A kalács tésztáját is most Mohától kölcsönöztem, ez az ő ízléséhez faragott hokkaido, amin azért én is változtattam egy keveset.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 ek. tejpor
10 dkg cukor
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
csipet aszkorbin
1/4 kk

3 ek kakaó
tojássárga a kenéshez

A kakaót kivéve mindent a kenyérsütő üstjébe rakunk, alulra a folyadékokat, tojást, sót, felülre a többit, legtetejére az élesztőt. Én dought programon szoktam bedagasztatni, ez folyamatosan dagaszt 20 percet. Nekem szinte minden hokkaido féle kalácshoz kell tegyek még lisztet, ehhez is tettem 4 ek.-al. Így is jó lágy tésztát kapunk, de amint megkel jó rugalmassá válik.
Mikor bedagasztotta a tésztát a gép akkor kivettem, feleztem, felét visszatettem, hozzátettem a kakaót, amibe 1,5 ek vizet is kevertem, majd újra bekapcsoltam a gépet, és addig dagasztattam míg eltűntek belőle a fehér részek.

Duplájára kelesztjük.

Mikor megkelt, akkor mindkettőt elosztjuk kettőbe, minden darabot kinyújtunk kb 32x 25ős téglalappá, egy fehéret és egy kakaósat összeteszünk, még tovább nyújtunk, a szélessége (32) maradjon meg csak hosszra nyújtsuk már kb 32x 50 -re, de lehet tovább is. Felcsavarjuk mint a bejglit, mikor mind a kettővel megvagyunk akkor egymás mellé rakjuk őket és csavarunk rajta párat, ezután mehet a kihúzhatós kenyérformába, aminek szélessége lent 11,5 cm, magassága 10 cm, a hosszúságán lehet állítani 28-40 cm között, most 32-re állítottam.

Még kelesztjük kb 30 percet meleg helyen (én a sütőbe tettem be, beállítottam 30 fokra),a kalácsot kivesszük, a sütőt felmelegítjük 180 fokra, a kalács tetejét lekenjük egy kis vizezett tojássárgával, majd kb 40 percig sütjük benne a kalácsot. Érdemes kb 15-20 perc után letakarni a tetejét, különben megég, mint ahogy most nekem is megéget, de nagyon késő este sütöttem, és akkor vettem észre, hogy az alufóliám elfogyott.

Mi vajjal és eperlekvárral szeretjük a legjobban.

14 megjegyzés:

  1. Ez valami álomszép!! Ide is passzolna a tejeskávé, egy kis tejszínhabbal...
    Gyönyörű !!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Ha hozzád jövök, mindig eszméletlen édességéhség kap el..Vajon miért?:DD
    A torták is csodaszépek!!!

    VálaszTörlés
  3. Yasmine, köszi!

    Trinity, talán azért, mert én is szinte mindig édességre vagyok éhes, és ezt sugárzom a képernyőn kereszűl is! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Már megittam a kávémat, de egy szeletkét azért én is el tudnék képzelni egy kis vajjal, és csinálnék még egy bögre kávét hozzá! Milyen szép a csíkozása, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett,én is csíkosat sütök már harmadjára,most megint ez a sláger a csemetéknél.

    VálaszTörlés
  6. Legközelebb én is teszek tejszínt tej helyett a tésztába,kiváncsi vagyok az ízén lehet-e érezni.
    Nagyon-nagyon szép lett a kalácsod,gratulálok!
    Vajjal megkenve,egy kis tejes-habos kávéval...

    VálaszTörlés
  7. Szépyke, szívesen megkinálnálak egy szelettel, még kávát is adnék mellé! Köszi amúgy, de profik voltak a tanítómestereim, az ő érdemük!

    Moha, neked is köszönöm, bár a tiedet szeirintem semmi nem múlja felül! Nem csodálkozom, hogy megint ez a sláger.

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus csikokat alkottál Kiskukta - nekem Nagykukta vagy. Szerettem volna Neked innen egy e-mailt küldeni, de nem jelenik meg. Most bemásoltam, kimásoltam, nem is tudom, de elküldtem. Ez OFF-nak tünik, bocsi hogy ide irtam. Szeretném, ha egy sorban válaszolnál.
    Továbbra is maradok óriási csodálód, minden elismerésemmel együtt. Viki

    VálaszTörlés
  9. Váááóóóóó,,,nagyon szép!!!

    VálaszTörlés
  10. Andi, köszi!

    Viki, nem kaptam levelet, címem nseletye@freemail.hu, erre írtál?

    Hanna/Jázmin köszi!

    VálaszTörlés
  11. Ez csodaszép!

    Milyen ez a kihúzhatós sütőforma? Hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  12. Zenker-es márkájú, én a Lidl-be vettem, de sajnos nem állandó termék, csak időszakonként van, ki kell fogni. Azért írtam le a méreteit, hogy akinek nincs tudjon viszonyítani.
    http://s1.images.www.tvn.hu/2009/03/09/16/33/www.tvn.hu_459dedc283d8f7dbcb2a94333e6ab9db.jpg
    Itt remélem meg tudod nézni, van mellette egy hagyományos forma is, a kihúzhatós meg összezárt állapotba van.

    VálaszTörlés