Hozzávalók:
400 gr víz
2 kiskanál só
30 gr olaj
660 Bl80-as liszt
2 ek burgonyapehely (nekem most az ép elfogyott, így főt krumplival helyettesítettem)
csipet aszkorbinsav (ecettel helyettesíthető)
24 gr élesztő
1 evőkanál aktív kovász (most nekem rozskovász volt)
fél evőkanál paprika
A hozzávalókat a leírtak szerint a kenyérsütő üstjébe tesszük (én a por alakúakat össze szoktam keverni), majd bedagasztatjuk (én dought programon csinálom, ez 20 percet dagaszt folyamatosan). Mikor megvan kivesszük, ketté osztjuk, felét kelesztőtálba tesszük, másik felét vissza a kenyérsütőbe, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd tovább dagasztatjuk, addig míg el nem kavarodik benne a paprika. Ekkor az áramforásból kihúzzuk a gépet, a paprikásat benne hagyjuk, ott kelesztjük meg. Mikor duplájára keltek a tésztákat lisztezett felületen további két részre osztom.
Egy paprikásat nyújtunk kicsit , majd egy fehéret is, mikor körülbelül egyformák
egymásra tesszük őket, majd tovább nyújtjuk, de már csak hosszára. Körülbelül olyan széles legyen mint a formánk hossza, vagy egy kicsit rövidebb, mert a sodrás közben is nyúlik a tészta, és nehezen fér bele ha nagyon hosszú lesz.
Ezután a másik tekercset is megcsináljuk, itt fordítva tetem a rétegeket, de ez miután kisül a kenyér már nem látványos.
Összetekerjük, és beletesszük a kenyéformába (én most 32 cm-re húztam ki) amit előtte kizsírozunk.
Duplájára kelesztjük, majd vízzel lespriccoljuk, és 200 fokon sütjük, nálam 50 percet sült, de ez sütőfüggő. Kb 20 perc után alufóliával takarjuk be.
A jól átsült kenyér alja is kopogtatáskor kongó hangot ad.
Ugyanezzel a módszerrel készítettem a csíkos kalácsot is.
Most padlizsánkrémet készítettem hozzá, de nagyon jól mehet hozzá a tejfölös túró, vagy körözött is.
A kovászhoz én Margitka kovászát szoktam használni:
1 dl víz
1 kiskanál méz
7 gr élesztő
130 gr liszt (ez lehet kenyér liszt vagy rozslizst is, én most 65 gr tk rozst 65 gr fehér rozst tettem bele)
A vizet a mézzel és az élesztővel elkeverjük, majd hozzá keverjük a lisztet, hagyjuk állni szobahőn, míg cefre szaga nem lesz. Este szoktam elkészíteni, reggel már használható, ha jó melegben van.
Szuper vagy Kiskukta. Ez is gyönyörü, mint a kalácsod.
VálaszTörlésGyönyörűen csíkos!!! Tetszik nagyon!
VálaszTörlésNagyon ügyes!! Gyönyörű a kenyér!! :-))
VálaszTörlésJajj, de ugyes vagy! Nagyon szep lett!
VálaszTörlésViki, Trinity, Yasmine, Judith köszönöm szépen!:)
VálaszTörlésNagyon jó dolgokat tettél be, mióta megjöttél. A csíkos kenyér akkor jól sejtettem, hogy hasonlóan készült, mint a csíkos kalács. Tényleg jól mutat tekerve is! :-)
VálaszTörlésMargitka köszi!
VálaszTörlésNoémi nagyon tetszik a kenyered,a tésztája is finomnak tünik,kiérződik a paprika íze ?
VálaszTörlésMargitkánál nem tudtam megnézni,ezért jöttem ide,de megérte nagyon szép dolgokkal találkoztam !
Gratulálok,nagyon ügyes vagy!Pussz !
Kedves névtelen, kiérződik, ezért szerintem nem is passzol mindenhez, de természetesen parika nélkül is el lehet készíteni csíkok nélkül. Amúgy lágy tészta , de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie.
VálaszTörlésDe jól néz ki!Ügyes vagy!
VálaszTörlésHatalmas ötlet !
VálaszTörlésNagyon szép,ügyes vagy!
VálaszTörlésÁltalában én is egyben sütöm,legtöbbször ezt a kenyeret,nagyon finom!
Andi, Wise Lady köszönöm!
VálaszTörlésBrigi, közben te is írtál, neked is köszönöm, tényleg nagyon finom, nagyon jó receptje Limarának.
VálaszTörlés