2009. szeptember 21., hétfő

Csíkos kenyér

A kenyér tésztája Limara által beírt zsemlekenyér receptje, ez az egyik kedvenc kovászos kenyér tésztám, de általában csak formában sütöm, nem az általa javasolt zsemlécskés módszerrel. Este ugrott be, hogy kellene egy csíkos kenyeret készíteni, ha már csíkos kalács van és szép, akkor szép lehet egy csíkos kenyér is, hát férjem eleinte elég furcsán nézte, de aztán elismert, hogy szép és finom. Színezőként paprikát használtam.

Hozzávalók:
400 gr víz
2 kiskanál só
30 gr olaj
660 Bl80-as liszt
2 ek burgonyapehely (nekem most az ép elfogyott, így főt krumplival helyettesítettem)
csipet aszkorbinsav (ecettel helyettesíthető)
24 gr élesztő
1 evőkanál aktív kovász (most nekem rozskovász volt)

fél evőkanál paprika

A hozzávalókat a leírtak szerint a kenyérsütő üstjébe tesszük (én a por alakúakat össze szoktam keverni), majd bedagasztatjuk (én dought programon csinálom, ez 20 percet dagaszt folyamatosan). Mikor megvan kivesszük, ketté osztjuk, felét kelesztőtálba tesszük, másik felét vissza a kenyérsütőbe, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd tovább dagasztatjuk, addig míg el nem kavarodik benne a paprika. Ekkor az áramforásból kihúzzuk a gépet, a paprikásat benne hagyjuk, ott kelesztjük meg. Mikor duplájára keltek a tésztákat lisztezett felületen további két részre osztom.

Egy paprikásat nyújtunk kicsit , majd egy fehéret is, mikor körülbelül egyformák

egymásra tesszük őket, majd tovább nyújtjuk, de már csak hosszára. Körülbelül olyan széles legyen mint a formánk hossza, vagy egy kicsit rövidebb, mert a sodrás közben is nyúlik a tészta, és nehezen fér bele ha nagyon hosszú lesz.

Majd feltekerjük mint a beiglit.
Ezután a másik tekercset is megcsináljuk, itt fordítva tetem a rétegeket, de ez miután kisül a kenyér már nem látványos.
Összetekerjük, és beletesszük a kenyéformába (én most 32 cm-re húztam ki) amit előtte kizsírozunk.

Duplájára kelesztjük, majd vízzel lespriccoljuk, és 200 fokon sütjük, nálam 50 percet sült, de ez sütőfüggő. Kb 20 perc után alufóliával takarjuk be.

A jól átsült kenyér alja is kopogtatáskor kongó hangot ad.

Ugyanezzel a módszerrel készítettem a csíkos kalácsot is.
Most padlizsánkrémet készítettem hozzá, de nagyon jól mehet hozzá a tejfölös túró, vagy körözött is.

A kovászhoz én Margitka kovászát szoktam használni:
1 dl víz
1 kiskanál méz
7 gr élesztő
130 gr liszt (ez lehet kenyér liszt vagy rozslizst is, én most 65 gr tk rozst 65 gr fehér rozst tettem bele)
A vizet a mézzel és az élesztővel elkeverjük, majd hozzá keverjük a lisztet, hagyjuk állni szobahőn, míg cefre szaga nem lesz. Este szoktam elkészíteni, reggel már használható, ha jó melegben van.

14 megjegyzés:

  1. Szuper vagy Kiskukta. Ez is gyönyörü, mint a kalácsod.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűen csíkos!!! Tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes!! Gyönyörű a kenyér!! :-))

    VálaszTörlés
  4. Jajj, de ugyes vagy! Nagyon szep lett!

    VálaszTörlés
  5. Viki, Trinity, Yasmine, Judith köszönöm szépen!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó dolgokat tettél be, mióta megjöttél. A csíkos kenyér akkor jól sejtettem, hogy hasonlóan készült, mint a csíkos kalács. Tényleg jól mutat tekerve is! :-)

    VálaszTörlés
  7. Noémi nagyon tetszik a kenyered,a tésztája is finomnak tünik,kiérződik a paprika íze ?

    Margitkánál nem tudtam megnézni,ezért jöttem ide,de megérte nagyon szép dolgokkal találkoztam !
    Gratulálok,nagyon ügyes vagy!Pussz !

    VálaszTörlés
  8. Kedves névtelen, kiérződik, ezért szerintem nem is passzol mindenhez, de természetesen parika nélkül is el lehet készíteni csíkok nélkül. Amúgy lágy tészta , de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép,ügyes vagy!
    Általában én is egyben sütöm,legtöbbször ezt a kenyeret,nagyon finom!

    VálaszTörlés
  10. Brigi, közben te is írtál, neked is köszönöm, tényleg nagyon finom, nagyon jó receptje Limarának.

    VálaszTörlés