2023. március 30., csütörtök

Ferdinánd



 Igazi karcagi klasszikusként emlegetik ezt a finom csigát. Karcagon élek, párom szerint ez a legjobb ferdinánd. Mégis a sors fintora, hogy a receptet a neten találtam meg hozzá, azóta csak ezt használom ferdinándhoz (apró változtatással).

Hozzávalók:
400 g finomlisz
20 g élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
csipetnyi só
3 tojás sárgája
50 g olaj

Kenéshez:
100 g vaj
100 g porcukor
1 csomag vanília 
mazsola ha szereti a csalàd

Locsoláshoz:
2 dl tejszín
1 csomag vanília
1 ek cukor

+ vaj a tál kikenéséhez
+ cukor a szóráshoz

A tésztához valókat az olajat kivéve jól kidolgoztuk, miután összeállt a tészta több részletben hozzáadjuk az olajat is és jól kidagasztjuk vele. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ez az adag egy 24 cm  zománcozott edénytben elfér, ezt vastagon kivajazunk, majd meghintjük cukorral.
100g vajat a 100 g porcukorral és vaníliával habosra keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb 35x45 centisre, majd megkenjük a vajas krémmel. Ekkor ha szeretnénk szórhatunk rá mazsolát, akár egy részét hagyhatjuk mazsola mentesen is, ahogy én is szoktam.  Felcsavarjuk, majd felvágjuk kb 3-4 cm darabokra. Nekem általában 11 csiga jön ki ebből az adagból.  Cukrozott edényekbe sorakoztatjuk őket , nem túl zsúfoltan, hagyunk nekik helyet kelni kb 30 percen keresztül. 
Ezután 180 fokos előmelegített sütőben toljuk, hagyjuk 20 percet sülni, közben a tejszínt a cukorral összemelegítjük. 20 perc sülés után a tejszínes keverék felével meglocsoljuk a csigákat, majd 10 perc sülés után a tejszínes keverék másik felével is meglocsoljuk. Ezután még 10-15 percig sütjük. Nekem elektromos a sütőm, így nem süti meg eléggé az alját ha rácson középen sütöm, ezért az utolsó 10-15percet a sütő aljába szoktam helyezni az edényt, így lesz szép karamelles a csiga alja.
 Miután megsült, tálcára borítjuk a csigákat aljukkal felfelé, hogy a karamellizálódott alja látszódjon, így tálaljuk. Langyosan a legfinomabb .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése