2009. augusztus 19., szerda

Szilvalekváros-mákos derelye

Ma derelyét készültem főzni, de még soha nem készítettem, így telefonos segítséget kértem édesanyámtól, még este, és nyugodtan aludtam, mert tudtam, hogy ma mit hogyan csinálok. De ma megláttam Judith epres -mákos túrógombócát, és nagyon megkívántam. Aztán, miközben gyúrtam a tésztát a derelyéhez, akkor gondolkodtam el azon, hogy a mákos tésztát szeretjük, a derelyét is szeretjük, a mák jól megy a szilvával, így miért nem szórjam én zsemlemorzsa helyett mákkal meg. Gondoltam felét mákosan készítem, felét zsemlemorzsával, de végül az egész mákos lett.

Hozzávalók:
500 gr liszt
2 tojás
két nagy csipet só
víz amennyit felvesz (nekem 170 ml volt)

szilvalekvár
mák

A lisztet kimérjük, munkalapra borítjuk, közepébe lyukat készítünk, beletesszük a vizet, tojást sót.

Késsel vagy villával elkavarjuk, és kezdjük bele dolgozni a lisztet.

Mikor már nem tudunk a késsel dolgozni, akkor a kezünkkel kezdjük el gyúrni, mindaddig amíg szép sima tésztát kapunk (ez kb 10 perc). Jó kis karizom fejlesztő gyakorlat.


Mikor ezzel megvagyunk ketté vágjuk, majd egy edény alá tesszük és hagyjuk állni kb 15-20 percet.
Majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb 1,5 mm), majd kockára vágjuk (most késsel vágtam, de deremecővel jobb lett volna, azt viszont a lányaim eltüntették), és mindegyik kockába teszünk egy kis szilvalekvárt, majd átlósan kettéhajtjuk, így háromszög alakot kapunk, és jól lenyomkodjuk, vigyéázva, logy mindenhol jól tapadjun a tészta egymához. Ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor a vége felé nem tudjuk jól összenyomkodni, ekkor kenjük le a széleket egy kis vízzel, és újból könnyen ösze tudjuk nyomkodni őket.

Enyhén sós forrásba lévő vízbe főztem ki összesen négy csapatra osztva, majd daráltmákra szedtem rá, és összerázogattam. A frissen főttet is mindig rászedtem, öntöttem rá egy kis darált mákot, megint összerázogattam, mindaddig míg mind ki nem főtt. Elég nehéz szépen eloszlatni rajta a mákot, volt amire nagyon sok ragadt, volt amire meg alig.
Vaníliás porcukorral szórtuk meg, úgy ettük, de szerintem finom lehet fahéjas porcukorral is.
A szilvalekvár szintén saját főzés, múlt héten kaptam egy jó kupac szilvát, kimagozva volt 3 kg , azt egy vastag aljú edénybe tettem oda főni, az első másfél órában csak 10-15 percenként kavartam bele, ekkor még nem volt gond, a nedvessége miatt nem ragadt le, de a második másfél órában viszont szinte megállás nélkül kavargattam. Cukrot csak a vége felé tettem, mivel elég savanyú volt ezért 12 ek-al, majd azzal is főztem kb 10 percet. Nagyon jó kemény lekvárt kaptam belőle. A szilva fajtáját sajnos nem tudom, nem volt magvaváló, kék, hamvas volt, viszont inkább mélybordó lett belőle a lekvár, nem pedig feketés.
Három 400 ml-s üveg telt meg a lekvárral, és még maradt egy fél kisebb csészényi, ami már másnap elkopott. Szárazdunsztba hagytam kihűlni őket.
Azt hiszem, hogy még kell legalább kétszer ennyit főzzek.

8 megjegyzés:

  1. Jaj, en is ugy szeretem a derelyet! Nagyon regen csinaltam mar... Jo tolet volt a makozas is!
    Olyan ugyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg finom lehet. Soha nem csináltam még derelyét.

    VálaszTörlés
  3. Még én sem próbáltam,de ha Te belevágtál,nekünk is bele kéne.Igaz Mónika?Nagyon ügyes vagy,biztos finom lett!

    VálaszTörlés
  4. Judith, az ötletet tőled merítettem, ugyhogy köszi!:)

    Mónika és Andi, nem nehéz megcsinálni, csak kicsit időigényes, de ti profik vagytok, úgyhogy menne az gyorsan!

    VálaszTörlés
  5. Hu, ez milyen finom lehet! A szilva és a mák a gőzgombócban is remek párost nyújt!

    VálaszTörlés
  6. Finom volt, tényleg. Gőzgombócot sajnos még nem ettem, de biztos fini!

    VálaszTörlés
  7. Nekem a dèdimamám készítette márkkal a szilvalekváros derelyet.Most hétvégén ezzel várom az apukamat.

    VálaszTörlés