2009. augusztus 25., kedd

Karfiolkrémleves

Ez az a kivétel a krémlevesek közül, amit férjem is megeszik, sőt azt is lehet mondani, hogy kifejezetten szereti. Gondolom azért, mert tejföl van benne és nem tejszín.

Talán a Házi patika oldaláról szedtem még le a receptet hozzá, aztán saját ízlésünknek megfelelően alakítottam.

Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol (kb 600 gr)
2 közepes krumpli
1/4 vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyemzöld és zellerzöld
1 nagy pohár tejföl fele
só, bors
2 ek olaj
3-4 szál virsli
ha van akkor húsleveslé, ha nincs, akkor vega mix (bioboltban kapható)

A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, rusztikusabb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit megpucoljuk, kockázzuk. Természetesen mindent jól átmosunk.

Egy fazékba tesszük az olajat, rá a hagymát és fokhagymát, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ha nincs húsleveslevünk, akkor most adjuk hozzá a vega mixet is, majd rá a többi zöldséget, ezzel is pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel (húslével) hogy ellepje a zöldségeket, kicsit túl is érjen rajta. Én bele szoktam tépkedni a petrezselyem és zellerzöldjét is, eredetileg csak a végén kellene beletenni aprítva, de nálunk így jobban megy.Addig főzzük míg megpuhul benne minden. Ekkor pár karfiol rózsát kiveszünk belőle levesbetétnek, majd a tejfölt hozzá tesszük, és leturmixoljuk az egészet, a petrezselyemzöldet is.
A virslit felkarikázzuk, beletesszük a levesbe, majd megfőzzük benne, de le is lehet egy kicsit pirítani a virslit, úgy még pikánsabb ízt ad a levesünknek. Mikor megfőtt a virsli beletesszük az egészben hagyott karfiolrózsákat is, még ezzel is felfőzzük, és kész is vagyunk vele.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, ki fogom probalni. En nagyon szeretem a brokkoli kremlevest, de a Dragam meg sem kostolna, ez viszont szerintem nagyon izlene neki. Koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Judith, meglátod egészen más ízű mint a tejszínes krémlevesek, nekem specile azok jobban ízlenek, de ez is nagyon finom. Kíváncsi vagok mi lesz a reakció, ha elkészíted.

    VálaszTörlés