2010. április 6., kedd

Töltött csirke


Nem vagyok túl gyakorlott még ilyen töltött félék készítésében, nagyon ritkán készítek ilyesmit, lényegében csak húsvétkor. Ez sem úgy sikerült külcsínre, mint ahogy azt szerettem volna, de ízre azért elég finom lett, bár elbírt volna még egy kis sót. Az ötletet még nagyon rég Sedithnél néztem ki, igaz ő kacsából készítette, és nem tojással hanem májjal, de kacsát nem tudtam venni, húsvét miatt meg tojást tetem inkább hozzá. Sedith leírását érdemes megnézni, nagyon jó kis fázisképeket késíztett hozzá.

Hozzávalók:
1 csirke (nekem kicsontozva volt 1,200 gr)
500 gr darált pulyka hús
1 nyers tojás
1 tejben áztatott kenyérszelet
zsemlemorzsa, amennyit felvesz a massza
5 főtt tojás
só, bors, paprika, petrezselyemzöld, fokhagyma, mustár

A csirkét kicsontoztam Sedith útmutatása alapján, a mellehúsát lapjára vágtam vigyázva, hogy azért egybe maradjon, majd kiterítettem, hogy túl vastag sehol se legyen. A mustárban (kb 3 ek ) elkevertem 1 gerezd reszelt fokhagymát, egy bővebb kiskanál sót, és 1/4 kiskanál borsot, ezzel megkentem a csirkét mindkét oldalán, majd 1 napra a hűtőbe tettem.

Másnap a pulyka húst összekevertem az áztatott kenyérrel, amiből a tejet előtte kinyomkodtam, a nyers tojással, 1 gerezd reszelt fokhagymával, fél kiskanál sóval , 1/4 kk borssal, 3 kk petrezselyemzölddel, és annyi zsemlemorzsával, hogy ne legyen folyós a massza. Ezt rákentem a kiterített csirkelapra(bőre kerüljön alulra), majd rászórtam a kockára vágott tojást. A tojást nem sóztam meg, mert elfelejtettem, szerintem e miatt lett kicsit sótlan, következő alkalommal számolok fel sót a tojások részére is. Ezt feltekertem, elég nehéz volt, a csirkéhez a fél kiló darált hús kicsit soknak bizonyult, de azért megoldottam, majd betekertem szorosan alufóliába (ez már legyen a tekerés előtt a csirke alatt, úgy egyszerűbb kivitelezni), majd 150 fokon sütöttem kb 2 órát, utána kibontottam és grill funkción kicsit megpirítottam a külsejét.
Miután kihűl recés késel viszonylag könnyen szeletelhető.

Ez került a hidegtálra, meg magokba forgatott friss sajtgolyó.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Guszta és a kacsa :)))

    VálaszTörlés
  2. Ez bizony finom lehet! Gratu!
    és:
    Kukk be hozzám, légyszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Bianka, elég jó lett:))

    Ami, megyek azonnal!:)

    Belly, mi is szeretjük, igazából nem is tudom miért készítem ennyire ritkán a töltött húsokat. Köszi!

    VálaszTörlés