2010. április 14., szerda
Spenótos nokedli juhsajttal
Kaptam egy jó darab friss juhsajtot, édesapám küldte Romániából. Ez teljesen sótlan sajt, én nagyon szeretem, friss kenyér, paradicsom mellé(persze a napérlelt a legjobb, nem amit most lehet kapni) kevés só, és nagyon fincsi vacsi lesz belőle. Ételekben még nem igazán használtam ezidáig, de most bebizonyosodott számomra, hogy így is megállja a helyét, sőt, nagyon finom lesz a végeredmény.
A fagyóban volt egy kis darab mirelit spenót, kb 150 gr, kigondoltam, hogy nokedlibe teszem bele, majd juhtúróval összesütöm. Tudom nem találtam fel ezzel a spanyolviaszt, mert rákeresve a neten sok ehhez hasonló receptet találtam, ami mégis más az enyémben, hogy jó sok zabpehelyliszttel készítettem a nokedlit, finom lett, még férjem is megelégedett vele, sőt már majdnem kimondta, hogy finom, de spenótra ő ezt nem mondja, inkább csak annyit mondott, hogy jó, és kért repetát belőle. A végeredmény ilyen lett:
Jó, nem egy nagy látvány, szépségversenyt nem nyerne, de szerintem nem is olyan borzasztó ahogy kinéz.
Hozzávalók:
2 tojás
kb 150 g mirelit spenót püré
100 gr zabpehelyliszt (zabpehelyből őrölve)
150 gr finom liszt
kb. 1 dl víz
1/2 kk só
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kanálnyi olaj
150 gr friss juhsajt
ízlés szerint só
1 dl tejföl
pici reszelt füstölt sajt
A spenótot felengedjük. Forrni tesszük a vizet, sót teszünk bele.
A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelünk, hozzá reszeljük a fokhagymát is, félretesszük.
A felengedett spenót levét kinyomkodjuk (kb 60 gr püré maradt) hozzátesszük a tojásokat, liszteket, sót, és annyi vizet adunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű masszát kapjunk. Én elég kemény galuskatésztát szoktam készíteni, ezt szaggatón nem lehetne szaggatni, kanállal szaggatom. Aki hígabbra akarja, az tehet bele több vizet, és úgy szaggatón is készítheti.
A kész galuskatésztát lobogó sós vízbe szaggatjuk, majd megfőzzük, leszűrjük, összeforgatjuk az előre elkészített hagymával.
A juhsajtot villával elmorzsoljuk, közben ízlésünknek megfelelően sózzuk, majd a nokedlihez adjuk, elkavarjuk. Egy hőálló sütőtálat kizsírozunk, beletesszük a nokedlit, rákenjük a tetejére a tejfölt, és megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd kipirítjuk.
3 nagyobb vagy 4 kisebb adag lesz ennyiből.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Jaj ez milyen fincsi lehet!De ez ugy nez ki mintha juhsajt lenne,ilyenbol szoktunk turot gyurni,soval.
VálaszTörlésEdó, meglehet, nálunk juhtúrótnak nevezik, de sajtnak is hívhatjuk, nem veszünk össze rajta:D
VálaszTörlésÉdó, igazad van, rákérdeztem, és sajt, én kevertem össze.
VálaszTörlésHű nagyon guszta. Szeretem a juh tejtermékeket.
VálaszTörlésÍnycsikladozó és még egészséges is!
VálaszTörlésJuj, de jól néz ki :)
VálaszTörlésSzerintem is nagyon jól néz ki!!! Én is pár napja kaptam juhsajtot! Ki kell próbáljam! Közben olvaslak, ha nem is kotyogok... Puszi.
VálaszTörlésEz a recept nekem való. Sok a spenót, szeretjük a juhsajtot, de a spenótos nokedlit akartam inkább nemrég kipróbálni. Köszi.
VálaszTörlésEz lett a mai vacsora, nagyon fincsi!
VálaszTörlésBianka, én is!:)
VálaszTörlésCsaládi tűzhely, igen, az legalább is szerintem!:)
Mandy, köszi!
Anna, megértelek, remélem már berendezkedtetek!
Adnia, nagyon örülök, hogy megcsináltad, és hogy ízlett nektek!
Egy szerencsém van, hogy ma én is spenótosat ettem. Mostanában 4 naponta eszek spenótot, mondjuk nem esik nehezemre, mert imádom. :)
VálaszTörlésEz a juhsajtos párosítás zseniális lehet, fú. :) Nyelek nagyokat!
Gyönyörű az a sajt...
Juhsajtot (is) nagyon szeretjük, ezt biztos imádnánk. Nagyon nagyon gusztusos lett! :)
VálaszTörlésJaj, olyan lett az új kégli, mint egy cukrászda! Ez sokkal jobb, mint ami volt!:)) Nagyon jó kis cserét csináltál!:)
VálaszTörlésSzép lett az oldalad!:) és ez a rengeteg süti egy csomóban...még jó, hogy nemrég laktam jól.
VálaszTörlésSzepyke helyett integetek itt a spenótra; annyira szeretném szeretni, de nem megy, semmilyen formában:(pedig szerintem csudajól néz ki!
Raindrop, én is szeretem, sőt nagyon szeretem, de a család lázadna, ha 4 naponta készíteném, bár az utolsó adagért megmérkőztünk a férjemmel, és még azt mondja, hogy a spenót nem lehet finom:D
VálaszTörlésAmi, köszi!
Szepyke, Kata, köszönöm!
Kata, ha nem megy nem kell erőltetni, én a kapros dolgokkal vagyok így, még a szagát is utálom...