Nem kell megijedni, nem a húsvéti nyuszink combja van a tányéron, nem is volt élő húsvéti nyuszink. Édesapám kedveli a nyúlhúst, gyermekkoromban sok nyulat tartott, azt már nem űzi, de azért gyakorta beszerez pár nyulat, ezt is tőle kaptuk. Mostanában rákaptunk a mustáros húsokra, akár grillen, akár sütőbe, gondoltam ezt is úgy készítem el, s mivel azt olvastam, hogy a nyúlhús és a rozmaring jó barátok így került a fűszerek közzé az is. Nem kedvenc fűszerem, de ebben kifejezetten finom volt.
Hozzávalók:
700 g nyúlhús (ebben comb, és gerincrészek voltak)
4 ek mustár
2 ek fokhagyma
szűk kiskanál só
1/4 kk bors
1/2 kk őrölt rozmaring
3 babérlevél
A mustárban elkevertem a sót borsot, rozmaringot, és a reszelt fokhagymát, majd bedörzsöltem vele a húst. Sütőtálba tettem, a hússzeletek közzé tettem a többrészre tört babérlevelet, felöntöttem kb 0,5 dl vízzel, alufóliával letakartam, majd betettem 100 fokra előmelegített sütőbe, aztán magára hagytam 3 órára, mert elmentünk otthonról. Mikor hazajöttünk kíváncsian néztem az alufólia alá, kb félkésznek volt mondható, így a hőfokot felhúztam 220 fokra, majd kb még 1 órát sütöttem alufólia alatt, az utolsó 5 percben levettem róla, hogy pirulni is tudjon. Természetesen nagyobb hőfokon is lehet az elejétől fogva sütni, ha otthon vagyunk, viszont gondolom, hogy pont ennek a lassú sütésnek volt az eredménye az, hogy a hús ( a nyúlhúshoz mérten) nem száradt ki, hanem omlós maradt.
A nyúl eleve szárazabb hús, aki igényli tehet közzé kis szalonnát, vagy némi zsiradékot alá, nekünk így tökéletesen megfelelt.
Rizzsel tálaltam, melybe egy kevés maradék zöldborsót kavartam.
Bár nyulat 100 éve nem ettem, de nagyon guszta
VálaszTörlésÉn egyszer szántam rá magam a nyúl főzésre...amikor megláttam szegény nyuszikát lefagysztva-mert konyhakészen kaptam-annyira sziven ütött a látvány hogy nem mertem megfőzni.Ott pihent a fagyiba több hétig,mire odaadtam amnyukámnak.Neki nem volt probléma az elkészíte...Úgyhogy csak akkor eszem nyuszit ha elém rakja vki,ami nem sűrűn fordul elő:(pedig nagyon szeretem...megenni...
VálaszTörlésBianka, mi időnként kapunk, szeretjük, ez is fincsi volt.
VálaszTörlésNiki, én is konyhakészen kaptam, így nincs bajom vele, feltéve, ha a fejét nem látom. De megértelek, én a galambbal vagyok úgy ahogy te, még másnál sem eszem belőle, annyira sajnálom őket.
Kiskukta!
VálaszTörlésA feladat teljesítve!
Guszta nagyon!Nálunk szerencsére mindenki szereti a nyulat,szerintem jobb,mint a bolti tápos csirke.
VálaszTörlésTudod mekkora örömet szereztél ezzel a nyúl recepttel?!!! Mi rendszeresen fogyasztunk nyulat,(most is kettő) éppen azért, mert fehérhúsú, mert finom, mert egészséges. Igaz, hogy eleinte a gyerekeimet "be kellett csapni" nem megmondani, hogy mit esznek, ezért az elkészítésében is vigyáztam arra, hogy ne látszódjon, hogy az nyuszi. Én általában vadasan szoktam csinálni, vagy a gerincét pácolva, sütve. Legközelebb viszont a Te recepted alapján fogok hozzá. Köszönöm.
VálaszTörlésBocsánat, így helyes: "(most is VAN kettő)
VálaszTörlésJaj, tapsifüles! Jaj!b
VálaszTörlésMacus, köszi!
VálaszTörlésGina, szerintem is!
Viki, örülök, hogy örülsz! Remélem ízleni fog, ha elkészíted!
Hát Szepyke, ez van, neked nem kell belőle enni:D