2010. január 23., szombat

Sült töltött zsemle

Ezt a zsömlét még netezős időszakom elején találtam Andi konyhájában, meghonosodott nálunk, bár mindig másképp csinálom egy kicsit. Tegnap kitaláltam, hogy ez lesz ebédre, meg is akartam csinálni hozzá a zsemléket, majd elmentem a Tescoba vásárolni, és hallottam, amit a hangos bemondó bejelenti, hogy aznap 3 Ft a zsömle ára, letettem a zsömle sütési tervemről, és megvettem ott.

Konkrét arányokat nem írok, mert nem szoktam méregetni.
A elkészítés menete a következő: a zsemle tetejét levágjuk, a belét kivájjuk, majd puha vajjal megkenjük a belsejét, ezt egy kiskanál hátával a legegyszerűbb. A belsejét apró darabokra tépkedjük, majd reszelünk hozzá sajtot (én most edamit és füstölt trapistát tettem), kockázunk hozzá párizsit (vagy sonkát, kolbászt , vegyesen, stb, én most még a húslevesben főt pulyka szárnyat is bele tettem) , majd tejföllel elkeverjük. Úgy lehet számolni, hogy 1 nagytejföl kb 10 zsemlére elegendő. Pároltam még egy kis mirelit zöldborsót és kukoricát, és friss karfiolt, ezt is hozzá tetem, és húslevesben főt répát is karikáztam bele. Tehetünk hozzá még petrzselyemzöldet, fokhagymát, ízlés szerinti fűszereket. Szóval tényleg azt tehetünk a töltelékbe amit szeretnénk. Megtöltjük a zsömléket, majd rátesszük a tetejét, és azt is megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokon sütjük, míg szép színt nem kap a sajt.

Nagyon laktató, nekem leves nélkül is elég 1 ebédre. Frissen a legfinomabb, mert a külseje ropog, belül pedig krémesen lágy a töltelék, de melegítve sem rossz.

8 megjegyzés:

  1. Hú, Te aztán jól feltuningoltad!:-)) Nagyon finom lehetett!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet! Fini lehetett tényleg!

    VálaszTörlés
  3. olvassa el az egesz blog, nagyon jo

    VálaszTörlés
  4. Andi, fini volt!

    Mónika, köszi!

    Andi, köszi neked is!

    Névtelen talán elkésztetted? Köszi amúgy!

    Szepyke, köszönöm!:)

    VálaszTörlés