2010. január 7., csütörtök

Marcipánnal töltött kekszek

Nagyobbik lányomra rátört a süthetnék, és a receptes könyvéből (Nagy sütiskönyv gyerekeknek , Fiona Patchett, Szalay kiadótól) kiválasztotta többek között ezt a kekszecskét (amúgy abban csokis marcipánszivekként szerepel), már nem első alkalommal, marcipán hiányában mindig lebeszéltem róla. Kár volt, a keksz nagyon finom, eddigi legjobb ebből a könyvből, igaz nem egy olcsó darab, de néha megengedhető. Én dióból készítettem hozzá marcipánt, ezzel nagyon finom, de aki szereti a normál mandula marcipánt használhatja azt nyugodtan. Kicsit változtattam a recepten, mert nekünk normál adag kakaóval túl erős lett volna, nekünk így lett jó, férjemnek még így is kakaós, így az ő kedvéért kakaómentes is készült. Dupla adagot készítettem (a kakaósból), azt írom le, de még ez sem nagy szóval lehet nyúgodtna ennyivel csinálni.

Hozzávalók:
225 gr liszt
1 tk sütőpor
csipet só
25 gr kakaópor (ezt lehet emelni 50 gr-ra, a lisztből számoljuk akkor le)
150 gr vaj
100 gr porcukor
1/2 rúd vanília (ez nem kötelező, én csak pluszként tettem hozzá)
4 tojássárgája (ezt amúgy elnéztem, elég lett volna a recept szerint 2, de így 4 tojássárgával nagyon finom lett, szóval lehet ezután is így csinálom)
kb 120 gr marcipán

A sütőporral, kakaóval átszitált lisztet a szobahőmérsékletű vajjal morzsoljuk el, készítsünk a közepébe egy lyukat, tegyük bele a porcukort (én a kakaóshoz kristálycurot tettem, úgy is ugyanolyan jó lett) és a tojássárgákat, a vaníliarúd kikapart belsejét, sót, majd dolgozzuk jól össze az egészet határozott mozdulatokkal. Csomagoljuk fóliába majd tegyük a hűtőbe 15-30 percre dermedni.
Nyújtsuk ki (kb 3 mm-re), szaggassunk belőle tetszőleges formákat, egy kisebb szaggatóval szaggassunk a közepére a marcipánból is( a szélét biztonság kedvéért én körbevizeztem egy ecsettel) majd fedjük egy másik tésztadarabbal, nyomkodjuk össze a széleket.

Sütőpapírral ellátott tepsire tegyük, süssük 175 fokon.

A simához értelemszerűen nem tettem kakaót, helyette lisztet tettem, és hirtelen felindulásból reszeltem még hozzá egy citrom reszelt héját, hát ezt elhagyhattam volna, szerintem finomabb lett volna citromhéj nélkül, de én szinte semmibe nem szeretem a citromhéj ízét, szóval aki szereti tehet bele, ha szeretne. A citromos kicsit édes így, lehetne a cukrot csökkenteni benne.
A kekszeket meg lehetne szórni kakaóval és porcukorral, én ezt elhagytam, mert fölöslegesnek tartom.

Oylan 28 kekszre számíthatunk, de ez függ attól, hogy milyen vastagságúra nyújtsuk, mekkora a szaggatónk, a gyerekek nem-e eszik a készítés közben a tésztát (mert a kicsi lányom szerintem megevett kb 1,5 keksznyit) stb.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Lehet, hogy mi is nekiállunk. Az enyémek előbb megkérdezik, hogy van-e benne nyers tojás. Ha nincs, akkor bizony megy a tésztamaradékok lenyúlása... :DD

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem a keksz receptet. Talán kipróbálom, most kíváncsivá tettél... De a marcipánt nem szeretjük. Hogyan csináljak diós tölteléket bele? Szerinted mi illene ebbe a tésztába?

    VálaszTörlés
  3. Yamine, szerintem nagyon fincsi, érdemes kipróbálni. Kicsi lányomat még nem hatja meg, hogy mi van benne, még a kelteket is szívesen csipegeti, a nagy nem enne meg semmilyen nyers tésztát.

    Margitka, szerintem ez a diós marci nektek is ízlene, de elég macerás, én azt csinálnám a helyedbe, hogy ledarálom,cukorral összekeverem, annyi víz, vagy tej, hogy összeálljon, utána lehet vele tölteni, ha szaggatni nem is lehet kis gömböcskéket biztos tudsz belőle csinálni amit kicsit elnyomsz. De én el tudom képzelni a tésztát akár mogyorókrémmel is.
    A tészta amúgy önmagában is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Ez a diós marcipán engem is felcsigázott. Annyira nem élek halok a marcipánért, elvagyok vele, de ez nagyon guszta!
    A sütik pedig gyönyörűek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi lehet ez a keksz.

    Ismerkedés céljából küldtem neked egy díjat, nézz be hozzám:
    http://fozzunkkvalamit.blogspot.com

    VálaszTörlés
  6. Köszi a tippet... Azt hittem, hogy tojásfehérje is kell a dióba, éppen van megint maradék... De ha nem akkor majd anélkül csinálom meg! :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jo otlet ez a toltott keksz! Ugyes lanykad van!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek,gyere hozzám,díjat kaptál!:-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon csábítóak ezek a kekszek, én a kakaósat is szívesen bevállalnám!! Ügyes kislányod lehet, és remek szakácsnő lesz belőle ha már most szeret a konyhában szorgoskodni.

    VálaszTörlés
  10. Raindrop, én inkább kerülöm a bolti marcipánt, a csokikat sem eszem ami marcipánnal töltött, de ez a diós nagyon fincsi szerintem. Köszi!

    Zsusza köszi, akkor megyek ismerkedni!

    Margitka, szívesen!

    Judith, köszi! Megmondom neki!

    Egycsipet köszi!

    Andi, köszönöm szépen, megyek!

    Gizi, a kakaósból már alig van, a nagylányom és én is azt pusztítjuk:D A lányom szinte mindig kotyfolna valamit...remélem, hogy ne lesz elveszve a konyhában ha felnő!

    VálaszTörlés
  11. Jó lett a keksz nagyon. Abban a könyvben tényleg olyan kis adagok vannak.
    Itt a három gyerek (+apuka) miatt mindig sokszoros adagot kell csinálni. De ezt még ne próbáltuk. De nem késik már sokáig.

    VálaszTörlés
  12. Macus, gondolom azért hogy az apró gyerekek ne unják meg az elkészítését, de a lényom inkább kétségbeesett, mikor látta, hogy milyen kevés a tészta, meg is jegyezte, hogy ez nagyon kevés, pedig dupláztunk:D

    VálaszTörlés