2010. január 27., szerda

Főzött majonéz

Több helyen láttam már főzött majonéz receptet, Tündérnél talán először, ezt próbáltam ki, nem csalódtam, mert nem is azt vártam, hogy olyan legyen mint a megszokott házi majonéz. Ez inkább a boltira hasonlít úgy ízben mint állagban. Személy szerint salátákhoz én a házi fajtára szavazok( a krumplisra), de olykor-olykor jó lenne ilyen bolt jellegű is. Szendvicshez inkább ezt választanám, vagy virslihez is stb.

Hozzávalók kb 4 dl kész majonézhez:

2 tojás sárgája
20 g vaj kockázva
fél citromleve
1/2 tk
1-2 tk méz
0,5-1 ek mustár
3 dl tejföl

A tejfölt kivéve mindent egy keverőtálba teszünk, majd vízgőz fölött melegítjük mindaddig míg be nem sűrűsödik. Közben folyamatosan kavarjuk, én ezt egy kézi habverővel tettem. Tündér szerint ha összeugrana, akkor tegyünk hozzá egy kis mustárt, nekem erre nem volt szükségem. Kicsit hűlni tesszük, majd több részletben hozzáadjuk az előre lekevert tejfölt, jól elkeverjük és kész is.
Hűtőben, zárható üvegben több napig eláll.

2 megjegyzés:

  1. Nem vagyok kibékülve a nyers tojással, úgyhogy nekem tetszik ez a változat! :))

    VálaszTörlés
  2. Nekem nincs gondom a nyers tojással sem, de erre is kíváncsi voltam.

    VálaszTörlés