2010. március 24., szerda

Kolozsvári káposzta

Elég sok savanyúkáposztám van még, fagyasztani már nem szeretném, a kamra hamarosan nem lesz számára már elég hideg, így inkább próbálom minél változatosabban felhasználni. Ez is egy változat rá, de pár héten belül még várható még savanyúkáposztás recept. Nem egy újdonság, hanem egy hagyományos fogás, gyermek koromban jobban szerettem mint a töltöttkáposztát, most már nem is tudom melyiket is szeretem jobban.

Hozzávalók:
500 gr disznó comb hús
800-1000 gr savanyú káposzta
150 gr rizs
1 nagy fej vörös hagyma
só, bors, paprika ízlés szerint
egy nagy tejföl fele

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet adunk hozzá, majd puhára pároljuk fedő alatt, majd fűszerezzük ízlés szerint. Ha a levét elfőné pótoljuk, a végeredmény ez szaftos hús legyen.
A káposztát szintén kis olajon megdinszteljük, aki nem szeretné, hogy túl savanyú legyen az mossa át a káposztát.
A rizst sós vízben megfőzzük.
Egy hőálló tálba tesszük a káposzta felét, rá a rizst, rá a szaftos húst, rá a maradék káposztát, majd a tejföllel kenjük meg a tetejét.
220 fokos sütőben sütjük kb 20-30 percet.

5-6 adag lesz ebből a mennyiségből.

6 megjegyzés:

  1. Mennyei. Minden káposztás, főleg savanyúkáposztás kaja a kedvencem

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet, és mivel bírom a rakottakat, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Bianka, én is nagyon szeretem őket!

    Egycsipet, remélem majd ízleni fog!

    VálaszTörlés
  4. Jaj ez nagyon finom! Mi is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  5. Imádom!
    Gyönyörű, folyik a nyálam. :)
    Teszek még rá egy fél doboz tejfölt, nagy szelet puha kenyérrel...
    Ájulás, főleg így fél éjfélkor.

    VálaszTörlés
  6. Nagy kedvencem és milyen rég nem készítettem, de jó hogy eszembe jutattad!

    VálaszTörlés