2010. március 18., csütörtök

Diós-csokis golyók és tallérok


Tegnap nagylányom nem hagyott nyugton, mindenképp készíteni akart valamit. Először kakaóscsigát akart, csokival a tetején, utána már tortát akart készíteni, természetesen fondantosat. Nekem nagy kedvem nem volt egyikre sem, mivel eléggé pörgős napokat élünk(szoktatom be a kicsilányt az oviba). Végül kiegyeztünk kókuszgolyóba. Igen ám, de sem elég keksz, sem kókusz nem volt itthon, így megvariáltuk a dolgot, és azt tettünk bele amit találtunk. Fincsi lett a végeredmény, ezért lejegyzem.

Hozzávalók:

300 gr darált háztartási keksz
200 gr darált dió
3 ek kakaó
1 dl tej
125 gr vaj
150 gr cukor
1 ek vanília kivonat, vagy1 cs vaníliás cukor

a forgatáshoz tortadara, és darált dió

A kekszet, kakaót, diót szárazon elkeverjük.
A tejet forrni tesszük, miután felforrt hozzá adjuk a cukort, és a vajat, és addig kavargatjuk míg elolvad benne mindkettő, hozzá adjuk a vanília kivonatot is. A kekszes keverékhez öntjük, majd elkeverjük, míg egynemű masszát kapunk, majd gombócoljuk, és belehempergetjük darált dióba, ill. tortadarába. A tortadara nem igazán akart ráragadni, ezért elnyomtuk a gombócot, ebből lettek a tallérok, és így már rajta maradt a tortadara.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes a lányod, azt hiszem nem esett messze alma a fájától!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Bianka!

    Liza, remélem:))

    VálaszTörlés
  3. Hogy haladtok a beszokással?

    VálaszTörlés
  4. Macus, jobban mint amire számítottam a kicsi szempontjából, viszont a nagyra nincs jó hatással a dolog. Vegyes csoportjuk van, így egy csoportba kerültek, a kicsit szoktatom, ő rohangál és játszik a többivel, a nagy meg ül az ölembe:(( De majd csak rendeződik ez, ha már nem leszek ott. Ma már otthagytam kb 1,5 órára,nem volt gond. Előtte fotózás volt, az idő alatt ott voltam.

    VálaszTörlés
  5. Milyen sokat ettünk ilyet régen, de teljesen leszoktunk róla; időnként a sütik szélét szoktuk így hasznosítani. Ügyes a kislányod:)

    VálaszTörlés
  6. Kata, nálunk időnként van még, a lányok nagyon szeretik, de így diósan még nem készítettük, jó lett, megtartjuk:)

    VálaszTörlés