2009. október 6., kedd

Shoarma (svárma)

Még régebb kaptunk két csomag kecskehúst édesapáméktól, eddig mindig pörköltszerűen készítettem el, ha kaptunk, de most másra vágytam. Eszembe jutott a shoarma, amit férjem is, én is szeretünk, és eszembe jutott, hogy láttam valahol egy jónak tűnő receptet hozzá. Megkerestem, meg is találtam Gabriella kreatív konyhájában, ez alapján kevertem fűszert a husihoz, és készítettem el az öntete, Limarától meg kölcsönöztem a nagyszerű pita receptjét.

Shoarma fűszerkeverék:
1 ek curry
1 ek paprika
1 ek fahéj
1 kk feketebors
késhegynyi szegfüszeg
késhegynyi szerecsendió

Mindezt összekeverjük, majd ezzel fűszerezzük a húst.
Gabriella írt még sót is, én azt nem tettem bele, inkább külön adagolom.

Hús elkészítése:
Kb 500 gr kecske combhúst (Gabriella szerint az igazi török shoarma bárányból készül, de jó szerinte a disznó vagy csirke is, én kecskét használtam most hozzá) hártyáitól megfosztjuk, majd vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk 1 fél kk sóval, és 1 tk shoarma fűszerkeverékkel (ez lehet a duplája is, én még sütés közben tettem utána 1 kiskanálnyit) majd egy éjszakára betesszük hűtőbe érlelődni. Fogyasztás előtt vajon megsütjük, ha kell még fűszerezzük. Azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen húsból készítjük, és hogy mennyire fiatal, nálam a kecske majdnem 1 órát sült míg elkészült.

Pitához:
3 dl langyos víz
2 tk
2 ek olivaolaj (én sima napraforgót tettem)
50 dkg liszt (ebből 150 gr graham liszt, 350 gr Bl80-as volt)
1 tk cukor
3 dkg élesztő

Mindebből kenyérsütőben lágy tésztát dagasztunk, hagyjuk duplájára kelni, majd elosztjuk 8 felé. Zsemle alakúra formázzuk, majd letakarva hagyjuk piheni kb 10 percet. Ezután kör alakúra nyújtjuk kb 3mm vastagságra, majd újból pihentetjük fél órát. Ezután kettesével sütőrácsra tesszük, majd 220 fokon sütjük 5-6 percet.
Nekem az elsők közül az egyiknek a vége becsúszott a rács közzé, mert az egyik végen ritkábban van a rács, így annak csak a fele tudott normálisan megnőni, ezért a következőt már úgy sütöttem, hogy a rácsra tettem egy sütőpapírt, arra rá a pitát, így már az összes többi gyönyörűen sült.


Az öntethez:
2 ek joghurt
2 ek majonéz
1 gerezd fokhagyma
s, bors, petrezselyemzöld

Ez szerintem max 1 személyes adag, én kb 4x-ét készítettem, kellet is ennyi, a fokhagymát viszont nem emeltem benne, de ez ízlés kérdése.
A szósz hozzávalóit összekavarjuk, kicsit állni hagyjuk. Én tejfölt tettem most joghurt helyet, az volt épp itthon.

Zöldségek:
Amit szeretünk, és ami otthon épp van. Nálunk paradicsom, hagyma, pritaminpaprika, káposzta volt most. Ezt tetszőleges alakúra vágjuk.

Mikor minden készen van, akkor megtöltjük a zsebes pitánkat (érdemes rétegesen tölteni, és közzé is tenni az öntetből), majd jó étvággyal megesszük.

Sokkal kevesebb vele a gond és munka, mint ahogy így leírás alapján látszik, érdemes kipróbálni.
Szerintem érdemes emelni a tk liszt arányán, akár felesbe is mehet.

7 megjegyzés:

  1. Az biztos, hogy én szívesen megkóstolnám! :))

    VálaszTörlés
  2. Noémi!
    Gratulálok,ismét remekeltél,nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  3. Limara, szívesen is adnék, itt is köszi a recit hozzá!

    Névtelen köszi! Így nem tudom sajnos, hogy ki vagy, bár biztos ismerlek:) Finom volt!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett. Még sosem ettem kecskehúst, megpróbálok valahonnan szerezni.

    VálaszTörlés
  5. Hú, én gyermekkoromban sokat ettem, én szeretem is, párom nem rajomg érte. ÍSzüleim mindig figyeltek arra, hogy ne legyen idős a kecske, mert akkor nagyon erős íze lehet, föleg ha bakkecske, legalább is erre emlékszem. No de szülőföldemen birkát sem igazán esznek, mert annak is errős az íze, inkább a bárányokat kedvelik. Itt meg ahol lakunk (Karcagon) mikor említem, hogy szülőföldemen a bárányokat vágták le, akkor szörnyűlködnek, hogy azon mennyi a hús. Hát tény, hogy nem sok, de én sokkal jobban szeretem mint a birkát. A kecskének enyhébb az íze szerintem a bárányétól, de hasonló hozzá. Férjemnek azért ízlet szerintem így nagyon, mert ez a fűszerezés nagyon jól ment a kecskehús ízéhez, finomított rajta.

    VálaszTörlés
  6. Jaj, ezt én biztos nagyon szeretném, sőt!:)))

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, létezik, hogy te szereted a kecskét?:)))

    VálaszTörlés