2009. október 28., szerda

Sajtos stanglik tk liszttel

Mit sok más péksütit ezt is Limara egyik receptje ihlette. Ez a sajtos bagett kicsit egészségesebbé téve, családomban így is nagy népszerűségnek örvend.

Öregtészta:
3 dl víz
1,5 kk
1 ek olaj
30 dkg kenyérliszt
10 dkg graham liszt
10 dkg tk tönköly liszt
1 kk cukor
1 0 gr élesztő

Mindezt kenyérsütő üstjébe tesszük, majd bedagasztatjuk, majd kelesztőtálba áthelyezzük, lefedjük és kb 12 órán át a kamrába hagyjuk túlkelni. Utánna hűtőben tárolandó.

Amit észrevettem már régebb, a graham liszt szárítja a pékárút, viszont ha az öregtésztába tesszük bele akkor már nem. Csak graham lisztet szoktam az öregtésztába tenni a kenyérliszt mellett, de most nem volt csak 100 gr-om, ezért pótoltam k tönkölylisztel. Így is nagyon jó lett.

Az öregtészta hűtőbe kb 10 napig eláll, ez idő alatt ajánlatos felhasználni.

Hozzávalók a stanglikhoz
140 gr joghurt
2 dl víz
0,5 dl olaj
2 tk
250 gr kenyérliszt
50 gr tk rozsliszt
100 gr tk tönkölyliszt
50 gr fehér töknkölyliszt
50 gr fehér rozsliszt
fél kk sikér
1 kk cukor
csipet aszkorbin
3 ek burgonyapehely
250 gr öregtészta
20 gr élesztő

Sajt , magok, nagyszemű só a tetejére.

A fenti sorrendben a kenyérsütő üstjébe tesszük a hozzávalókat , bedagasztatjuk, lágy tésztát kell kapjunk.
Duplájára kelesztjük.
Már a kelesztésnél tudtam, hogy nincs annyi időm rá amennyit beterveztem magamnak, ezért kicsit változtattam a formázáson is, meg a megszokott sütési módszeren is hogy időt spóroljak, bejött, a végeredmény nagyon finom lett.
Lisztezett felületre borítottam a megkelt tésztát, ügyeltem rá, hogy nem nagyon nyomjam össze a tésztát, nem akartam szándékosan a levegőt kipréselni belőle,majd 12 részre vágtam (így átlagosan szűk 100 gr-os stanglikat kaptam). Óvatosan a kezem közzé vettem a darabokat, és megpróbáltam hoszzúkásra formálni görgetve a kezeim között, de nem nyomtam a tésztát, csak alakítgattam, miután már a kezem közt nem tudtam csinálni enyhén lisztezett felületen görgettem, míg elértem a kívánt hosszt.
Sütőpapírral ellátott tepsire tettem,oldalukat lekentem olajjal hogy majd könnyebben szét tudjam szedni, majd hagytam kb 20 percet kelni.

Természetesen lehet 2 tepsire is tenni, akkor nem nőnek össze, de én idősporlás miatt tettem 1 tepsire.
20 perc után betettem a hideg sütőbe, majd 200 fokra állítottam a hőfokot, és megsütöttem.

Ennyire levegős, lyukacsos pékárút talán még soha nem sütöttem. A férjem 3-at evett meg belőle egymás után semmi nélkül, a gyerekeknek is nagyon ízlett.

5 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörű! Tökéletes!
    A pékségben mindig a rongyos kiflit és a sajtos stanglit nézem meg először, ezek a kedvenceim, de még sosem mertem neki állni, pedig minden más péksütit magam sütök. Meghoztad a kedvem. :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de gyönyörű lett az állaga!

    VálaszTörlés
  3. Raindrop, örülök, hogy kedvet kaptál, bár nem vagyok benne biztos, hogy az üzletben kapható stanglikat is így formázzák, de nekem ez most nagyon bejött, én így fogom ezután is csinálni.

    Egycsipet, köszi!

    VálaszTörlés
  4. Jó napot!

    Két mákosat kérnék! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  5. Jó napot! Csak egy féllel szolgálhatok, megfele? Vagy megvárja a következő adagot?Mindjárt formázom....

    VálaszTörlés