2009. október 20., kedd

Mázas kifli

Sok-sok édes keltészta nem válik a kedvencemmé, mert érzem rajta az élesztő ízét. Ez erre a tésztára nem érvényes, élesztő íz sehol, finom, puha (még másnap is, főleg ilyen sok töltelékkel), szóval számomra tökéletes.
A receptjét Margit2 oldalán tanultam, egyik fórumtársam, Rozika ismertetett meg vele.

Hozzávalók:
250 ml tej
125 ml olaj
1 tojás
kevés só(nálam ez kb 1/3 kk)
0,5 kg finomliszt
1,5 ek cukor
12,5 gr élesztő

Máz:
100 gr cukor
kb 37 ml víz

Mindebből lágy tésztát dagasztunk, vagy dagasztatunk kenyérsütő géppel. Az élesztő nem tévedés, tényleg csak ennyi kell bele.
Duplájára kelesztjük (kb 70 perc)majd elosztjuk. Én most 8 darabba osztottam, de lehet 6 darabba is vágni, mert könnyebb nagyobb darabokkal dolgozni.

Mindegyik tésztadarabot zsemleszerűen megformáljuk, majd hagyjuk pihenni egy 15 percet, utána könnyebben tudjuk kinyújtani.
Kerekekre nyújtjuk (kb 22-24 cm átméröjűre, ha 6-ba osztjuk, akkor 28-30 cm-re), majd deremeccővel 8 felé vágjuk.
Ezután rátesszük a tölteléket, akármivel tölthetjük amivel szeretnénk. Én szoktam dióval, mákkal, raháttal, kókusszal és mogyorókrémmel.
Most kókusz és mogyorókrém került bele.

A dióshoz és a mákoshoz a darált magvakhoz cukrot keverek ízlés szerint, majd összekavarom annyi tejjel, hogy egybeálló masszát kapjak.

A kókuszost is régebb a fent írt módszerrel készítettem, de száraz lett. Aztán készítettem egyszer egy fincsi kókusztöltelékes muffint, a töltelék egyáltalán nem volt száraz, most ezt a tölteléket tettem bele, és ebbe sem száradt ki, ezután mindig így csinálom..

Kókuszos töltelék:
390 ml sűrített tej (Aldiba vettem, a soványabb változatot, de meg lehet otthon is csinálni, a muffinnál leírtam)
2 ek cukor
170 ml kókuszreszelék

Célszerű akár előző nap elkészíteni, de pár órát mindenképp várjunk vele. Egyszerű elkészíteni, a tejet felforraljuk, majd beletesszük a cukrot és a kókuszreszeléket, majd hagyjuk hogy álljon, lehűljön és a kókusz felszívja a sűrített tejet. Ha előző nap elkészítjük, akkor kihülés után tegyük hűtőbe.

Ebből a töltelékből tettem jó sokat mindegyik tészta darabra, majd feltekertem kifli formára.


A mogyorókrémeset így szoktam kenni, mert szeretem hogy csíkos lesz így a végeredmény, de most túl sokat kentem, sem feltekerni nem tudtam szépen, és ki is sült egy része, ami még eddig soha nem történt meg. Ezt először lekenem, utána vágom el deremeccővel, úgy egyszerűbb. Természetesen lehet a végébe is tenni a mogyorókrémet, mint a kókuszosnál, majd utána tekerni, kinek hogy tetszik.
Most bő két kanálnyit tettem, ez sokank bizonyult.
A kókuszosat szépen tudtam tekerni és formát adni neki.


A mogyorókrémesnél ez nem sikerült.

És itt látszik a mogyorkrémes kisülve, azért mutatom meg, hogy lássátok, nekem sem mindig jönnek úgy össze a dolgok ahogy tervezem, hiába most bővebben kentem a mogyotrókrémet, ez lett az eredménye. Látványra randa, de ízre finom.

De a kókuszosak nagyon szépek lettek, és kevés tej folyt ki, kevesebb mint amire számítottam.


A mázhoz valókat összefőzzük, csak addig kell főzni míg az oldat letisztul, és már nem fehér habos, hanem áttetsző.
A kifliket ahogy kivesszük a sütőből, rögtön kenjük is le egy sütőecset segítségével, így rászárad a kiflikre, kicsit kifehéredik, de nem lesz ragacsos a végeredmény. Ha megvárjuk hogy mind kisüljön és utána kenjük le az összeset egyszerre, akkor azok amik már kihűltek ragacsosak maradnak. Ha időközben a máz besűrűsödik, akkor melegítsünk rajta, és újból kenhetővé válik.
Ui: Azt elfelejtettem írni, hogy hogyan sütöm. Nekem ez az adag 3 tepsire fér rá. Mire ezt mind megcsinálom addig már kezdhetem is a sütését az első tepsinek. Persze gyakorlottabak többet is keleszthetik, mert hamarabb megvannak a formázással. 200 fokon szoktam sütni.
A nyolc körből 5-öt töltöttem kókusszal, 3-at mogyorókrémmel. De a kókusz töltelék ha kevesebbet teszünk és 6-ba osztjuk a tésztát, akár az egészre elég lett volna.

13 megjegyzés:

  1. Szia. Itt a lanyaim el vannak, ugyanis "mi" rendszeresen olvasunk Teged. Es most nagyon tetszik nekik a remekmuved. Persze nem csak nekik:)En nem tudom, miert nem mesz cukrasznak? Annyira ugyes vagy! Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Én is szemeztem Rozika receptjével, nagyon szépek! :)

    VálaszTörlés
  3. Edith, mekkorák a gyerekeid? Biztos ízlene nektek, mert ez olyan péksüti, ami mindenkinek ízlik.
    Azt elflejtettem odaírni, hogy addig szoktam pihentetni amíg az összeset meg nem csinálom, utánna a legelő tepsit teszem is be 200 fokos sütőbe, de ezt még pótlom.

    Limara, szeritnem nagyon jó kis recept, én nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom miert, a gepem nem akarja elkuldeni neked az uzenetem.Remelem, ezt megkapod.
    A lanyaim:Tamara 11, Ruth pedig 9 evesek.Ok mindig nagyon lelkesen segitenek nekem a konyhaban a sutik keszitesenel es az elpusztitasanal:)Igy nalunk, soha nem peneszesedik meg semmilyen sutemeny. Szep estet nektek!

    VálaszTörlés
  5. Hűha, ezek tényleg nagyon finomak lehetnek! Elmentve:))Köszi!!!

    VálaszTörlés
  6. Edith, akkor neked is van segítséged! Ezt is hamar el lehet pusztitani, bár nagy adag, de nagyon eteti magát!

    Trinity, érdemes kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, csak úgy tocsog a töltelékben. És kóóóóókuszos! Jááááááááj!

    VálaszTörlés
  8. Igen Szépyke, kóóóóókuszos, gondoltam is rád miközben ettem! És nagyon sok van benne! Hmmm.... Fincsi:)

    VálaszTörlés
  9. Juj,de jól néz ki!Jó krémesnek.:-))Imádom a kiflit nutellával...
    Maradt még?:-))

    VálaszTörlés
  10. Andi, van még két kis darab mogyorókrémes, küldjem?:))

    VálaszTörlés
  11. Bizony ez a kifli nagyon finom! Már én is megsütöttem, és biztos még fogom is sütögetni! Mutatós is a fényes mázzal, és finom is. :-)

    VálaszTörlés