2009. szeptember 30., szerda

Sajtos-kolbászos és káposztás virágok és táskák

Tegnap mikor megláttam Yasmine virágait akkor eldöntöttem, hogy megcsinálom.
Volt egy jókora sajtdarabom, ami felhasználásért kiáltott, így nem pizza krémet készítettem hozzá, hanem 100 gr sajtot lereszeltem, 100gr kolbászt nagyon apróra vágtam, mindezt összekevertem 100 gr vajkrémmel, lett egy viszonylag kemény töltelékem, ezt használtam a családnak szán virágokhoz.
Saját részre káposztásat készítettem (mert megint elkezdtem a 90 napos diétát), ráadásul görög bazsalikomosat. Ilyet már készítettem, nagyon ízelt is, és mivel a görög bazsalikomot már nem sokáig tudom használni, mert szárítani nem lehet, ezért most is így készítettem. Egy normál káposzta fej negyedét lereszeltem nagylyukú reszelőn. Kb 2 ek olajra tettem egy szűk ek barna nádcukort, majd kicsit később rászórtam a káposztát. A görög bazsalikom szárakról leszedtem a kis apró leveleket, apróra vágtam (így volt bő evőkanálnyi), ezt is hozzátettem, sóztam, borsoztam, és már nem pároltam sokáig, mert tudtam, hogy ez még sülni is fog a sütőben.

A tésztához a szokásos pizza tésztámat használtam.

Mikor megkelt lisztezett felületre borítottam, jó nagyra kinyújtottam, kb 3-4 mm legyen a vastagsága, majd egy nagy (9,5 cm) átmérőjű pohárral kivágtam. Amivel nem dolgozunk azt takarjuk le valamivel, hogy ne száradjon a felülete, mert ha kiszárad, akkor nehezebb összetapasztani.
A virágnak a formázását most nem írom le, Yasmine-nál nagyon szépen le van írva, meg fázisfotókat is készített a készítéséről.

Én a maradék tésztát összegyúrtam, és mivel a töltelékem még sok volt, így inkább táskákat készítettem belőlük, mert ebbe sokkal több töltelék belefér (így is maradt a koldászosból, igazából ez elég lett volna úgy is, ha nem csinálok káposztás tölteléket)
Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát (az összegyúrás után pihentessük egy 15 percet legalább, utána könnyebben tudjuk nyújtani), kb 12x5-ös téglalapokat vágtam belőle, egyik felére ráhalmoztam annyi tölteléket amennyit csak tudtam (kb 2 ek), az üres részét ráhajtottam, a szélét jól lenyomkodtam, bevágtam pár helyen.
Kb fél óra állás után lehet már sütni is. Én összesen 3 tepsin sütöttem ki ezt az adagot, mire az összeset befejeztem akkorra már az első tepsit tehettem is be a sütőbe. Előtte lekentem 1 enyhén sózott felvert tojással, a virágok közeképe különböző magokat szórtam.

Vélemény: a virág nagyon dekoratív, el tudom képzelni partykra, zsúrokra, a táska viszont finomabb, mert több benne a töltelék.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon gyönyörű!! Egyébként az eredeti román receptben is vannak magok a közepén. Szépek lettek nagyon! :-)
    Viszont nem találom az arcképes tortádat, hova lett? :-))

    VálaszTörlés
  2. Ó hát valóban nagyon jól néznek ki a táskák is! Igazán szépre sikerültek! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szépek lettek ezek a virágok is! :))
    Éppen tegnap jutott eszembe a nagymamám káposztás keltje, már régen sütöttem, de most megerősítetted bennem, hogy itt az ideje. ;))

    VálaszTörlés
  4. Yasmine, köszi! Bár a teid az érdem, mert feltetted ezt a jó kis formázást. Én nem néztem utánna a román oldalon, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy az enyém kéri a magokat:) a Tortáról nagyon rossz lett a kép, legalább is a maszatolás rajta, kértem egy kis profibb segítséget, most már megvan a jó kép, hamarosan újból közzé teszem.

    Margitka, köszönöm!

    Egycsipet, szerintem is nagyon finom a kelt tésztába a káposzta, nagy kedvencem. Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Hát ezek mesések, tegnap óta én is azon agyalok,miféle töltelékekkel süssem meg? Jó ötletet adtál, ez a formázás pedig mesés!
    Azt én is gondoltam,hogy sok töltelék nem mehet bele,mert akkor nem lesz szép.

    VálaszTörlés
  6. Annyira otletes vagy!!!
    Es nagyon jol neznek ki a "muveid!"
    Le a kalappal!Nagyon ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  7. Jaj, de szepek lettek! Es a taskak is olyan csabitoak!

    VálaszTörlés
  8. Moha, örülök, hogy tudtam ötletet adni!

    Edith, köszönöm szépen!

    Judith köszi, és nem csak csábítóak, finomak is a sok-sok töltelékkel.

    VálaszTörlés
  9. Kukucs be hozzám! Megérdemelsz egy Oszkárt!

    VálaszTörlés
  10. Nézz be hozzám is mert igaza van ám Mónikának:-)

    VálaszTörlés