2009. szeptember 18., péntek

Joghurtos kuglóf



Már nagyon-nagyon süthetnékem volt bő egy hét szünet után, így tegnap szinte rögön miután haza értünk megcsináltam ezt a kuglófot. Azért kuglófot, mert a kuglóf formát (ami a háttérben látszik) most szereztem, és természetes volt, hogy legelőször ebben próbálok valamit produkálni. A kuglóf receptjét Sütis nénétől kölcsönöztem, igazából már nagyon rég szemezek vele, de szép kuglóf forma hiányában még nem készült el nálam. A recepttel nagyon meg vagyok elégedve, finom lett, és ami jó benne jól variálható.

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

1 cs sütőpor

15 dkg margarin

20 dkg kristálycukor (én ezt csökkentettem 18-ra)

1 citrom reszelt héja (én felet tettem)

3 tojás

2,5 dl joghurt

ízlés szerint mazsola, dió, csoki, mogyoró, rahát (nálam most rahát és csoki)

A szobahőmérsékletű margarint a cukorral kihabosítjuk, csipet sót és citromhéjat teszünk hozzá, majd a tojásokat is hozzáadjuk, azokkal is jól kikavarjuk.

A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd a joghurttal felváltva kisebb adagokba a tojásos masszához adjuk, jól kikavarjuk. Hozzákeverjük az a rahátot és a csokit (vagy amit szeretnénk), majd kimargarinozott, zsemlemorzsázott kuglóf formába töltjük.

160-170 fokon kb 1 órát sütjük (nekem ezen a hőfokon nem sült meg ennyi idő alatt, következő alkalommal erősebb hőfokon sütöm)

Egész fotóm azért nincs kuglófról, mert rögtön miután kivettem a sütőből kiborítottam a formából, erre három felé repedt, így javaslom, hogy hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kiborítanánk.

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Már hiányoztál ám!:))

    Egy kérdés:A házi mascarpone neked kicsit sem tejföl ízű? Most lett készen,és nekem teljesen megmaradtz az íze.3 napja lettem a hűtőbe,az állaga jó,de ízre nekem nagyon nem lenne jó a misuba.Normális ez,vagy valami nem oké.?! A lidlben vettem a Pilos nevű tejfölt.Azzal lehet a baj?((:

    A kuglófod guszti!:))

    VálaszTörlés
  2. Szia Brigi!
    Örülök, hogy hiányoztam!
    Hát nekem nem tünt soha tejföl ízűnek, de igaz nem a Pilos tejfölből készítettem , én Aldisat használok, hozzám az van közzel, és szeretem is. Bár soha nem használtam missuba, de készítettem vele sütésel is sütit, és sütés nélküli kérmet is, mindegyik jó lett. De ha nagyon nem mered beletenni a missuba, akkor készíthetsz belőle házi sajtkrémet, kicsi sóval, kolbászal, zöldfűszerekkel, vagy bármivel amit szerettek.
    Köszi!:)

    VálaszTörlés
  3. Bizony,bizony én is mindig 10 percet várok, mielőtt kiborítom.De a színes rahát nagyon jól néz ki benn.:-)S az állaga is finomnak tűnik,lopizhatok?

    VálaszTörlés
  4. Andi, hát látszik, hogy még nem túl sok kuglófot készítettem, de mindent el kell valamikor kezdeni...a következő már remélem fotózható lesz egyben is!:) Adnék jószívvel belőle, de férjem már megvacsizta a maradékot.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jol nez ki a kuglof es a forma is!
    Amugy nekem is hianyoztal, vartam az uj bejegyzest! Szep hetveget!

    VálaszTörlés
  6. Köszi Judith! A formának én is nagyon örülök!Nektek is szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a forma, jó vásár volt! :) A kuglóf is jól néz ki, a rahát külön jól mutat benne.

    VálaszTörlés
  8. Egycsipet ígyekszem majd rendesen kihasználni, nagyon örülök neki én is, és ami nagyon jó benne az az, hogy falra akaszthatós, így a konyhám falát is dísziti.

    VálaszTörlés
  9. Mivel volt egy csomó 70%-os csokim néhány kockát daraboltam bele. Kicsit színezett a kuglóf színén, de nagyon finom lett. :)

    VálaszTörlés
  10. Mariann nagyn örülök, hogy jó lett és hogy ízlett! Amúgy bátran variálható ízlés szerint.

    VálaszTörlés