2009. október 31., szombat

Thai és magyaros fűszerezésű halgolyók-VKF

A recept ami ihlette ezt a halételt az a Halász Zoltán által írt "Utazás Kulináriába" című könyvben található. A neve "Korianderes garnélagolyók".
Megtetszett, de nem "akartam" garnélát venni, így a fagyóból vettem elő egy csomag afrikai harcsát, abból készítettem el.
Próbálkoztam már halfasírt készítésével, de nem lett a legjobb az állaga, azóta nem is próbálkoztam vele.
Ennek az állaga tökéletes, igaz nem is nevezhető fasírtnak, mert csak a halhús és a fűszerek vannak benne, és nem darálva van benne a hús, hanem apróra vágva.
Az adagot feleztem, mert nem voltam benne biztos, hogy a gyerekek is megeszik a thai fűszerezésűt, így csináltam egy magyaros fűszerezésűt is. Férjemnek és nekem is a thai ízlett jobban, de a másik is nagyon finom.

Hozzávalók a thai fűszerezésűhöz:

250 gr afrikai harcsa (filézve)
2 gerezd fokhagyma
fél kk fekete bors
fél kk őrölt kriander (lehetőleg firssen összetörve mozsárban)
szó ízlés szerint (nálunk ez 1/4 kk só)
olaj a sütéshez

A halhúst éles késsel nagyon apró kockára vágjuk, a fokhagymát ráreszeljük, rátesszük a fűszereket, majd jól eldolgozzuk vele. A receptbe nem említi, de én hagytam kb másfél órát hogy összeérjen az íz, utána apró gombockákat csináltam, forró olajban sütöttem.
Sütés után papírtörlőre szedtem.




Hozzávalók a magyaros fűszerezésűhöz:

250 gr afrikai harcsa (filézve)
1 gerezd fokhagyma
1/4 kk
1/3 kk paprika
1/5 kk bors
olaj a sütéshez

A halhúst nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát ráreszeljük, a fűszereket rátesszük (el is lehet ettől térni ízlésnek megfelelően). Összedolgozzuk, hűtőbe tesszük kb 1,5 órára, majd ugyanúgy sütjük mint a thai fűszerezésűt.


Frissen sülve de hidegen is nagyon ízletes mindkettő, akár hidegtálakra is tehetjük.

A könyvben szereplő recept szerint még zsemlemorzsába is bele kellett volna forgatni a golyócskákat, én nem tettem, nekünk ez soha sem hiányzik, és nagyon nem szeretek zsemlemorzsás dolgokat olajban sütni, így inkább ezt a lépést hanyagoltam.

Ui:Nehezebben áll össze mint egy hagyományos fasírt, célszerű előre meggömbölygetni, ne közvetlenül olajbatevés előtt, mert több időt igényel a formázása.

8 megjegyzés:

  1. Fino lehet,az afriai harcsát mi is szeretjük!:-))

    VálaszTörlés
  2. Kár hogy a halat nem eszi senki nálunk. Pedig jól néz ki!:))

    VálaszTörlés
  3. Andi fincsi, és azért örültem külön ennek a receptnek, mert így fasirt formában a nagylányom is szivesen megette a halat, normál esetben köszöni nem kéri.

    Mónika, lehet így megennék nálatok is. Köszi!:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kiskukta! Ma ebedre elkeszitettem a halgolyokat a cukkinisalataval (egyutt is nagyon jol mentek, parolt rizzsel kiegeszitve). A halgombocok ize nagyon finom volt, de sajnos elegge szetestek. Tojast On egyaltalan nem tesz a keverekbe? Valoszinuleg a hal szarazsagatol/nedvessegetol is fugg az eredmeny, s itt sajnos keves fajta halat lehet kapni. A cukkinisalata olyan finom lett, hogy a ferjemet tobbszor is le kellett lassitanom, hogy ne egyen olyan gyorsan, mert azt hittem, megfullad:-) Tovabbi sok sikert a hagyomanyok megorzesehez es az ujdonsagok kiprobalasahoz. Karib

    VálaszTörlés
  5. Kedves Karib!
    Én egyáltalán nem tettem tojást a halgolyókhoz, nem esett egyik sem szét, elég apróra volt vágva? Igaz nem lettek szép szabályos golyók nekem sem, de egyben maradtak.
    Először meformáztam őket szép nyugisan, utánna tettem be a forró olajba két részletbe, amíg sült a thai addig megforázgattam a magyarost, azt is egyszerre tettem be. Máskor mikor fasirtot készítek azt közvetlenül az olajbatevés előtt formázom, be ez lassabban állt nekem is ösze, így előbb nyugiba meggömbölygettem, csak utánna forrósítottam az olajat.
    Milyen halból készítette?
    A cukkini saláta nekünk is nagyon ízlett, örülök, hogy önöknek is bevált!

    VálaszTörlés
  6. Koszonom a gyors valaszt. A Szt. Peter halhoz hasonlobol keszultek a gombocok, mivel itt az az egyetlen "tisztesseges" hal, ami kaphato. Nagyon aprora vagtam, szerintem az lehet a baj, hogy maga a halhus nagy nedvessegtartalmu, ami mas eteleknel elony, mert konnyu sutni kiszaradas nelkul. Igy is elfogyott es finom volt, s erdekes, hogy a korianderes jobban szetesett, mint a paprikas, pedig szinte ugyanaz van bennuk. Talan a paprikanak az olajtartalom miatt osszetarto hatasa lenne?? Elkepzelheto, mert minden olajos dolog kicsit segit az ilyesmiben. Meg egyszer koszonet az sok jo receptert. A tortak is gyonyoruek. Udvozlettel: Karib

    VálaszTörlés
  7. Hát akkor valószínű a hal a ludas, de örülök, hogy azért ízlet önöknek! Esetleg érdemes kipróbálni akkor tojásal , más ötletem nincs. Örülök, hogy a receptek elnyerték a tetszését.

    VálaszTörlés
  8. Megprobalom keves tojassal es zsemlemorzsaval, s meglatjuk, mi lesz. Udvozlettel: Karib

    VálaszTörlés