2009. október 21., szerda

Pizza- vékony tészta kedvelőknek

Mióta kipróbáltam ezt a pizza tésztát mindig ezt használom, nem csak pizzánk, hanem pizzás csigának, calzonenak, és már mini pizzát is csináltam belőle. Nekünk nagyon bejön, nem is keresek mást. Ha jól emlékszem, akkor a Mindmegette oldalon bukkantam rá. Viszonylag lágy tészta, könnyű kézzel is megdagasztani, de amióta kenyérsütőm van ő dolgozik helyettem ennek a dagasztásánál is.

Hozzávalók:
1 dl tej
115 ml víz (ez lehet több is ha kenyérlisztel készítjük)
4 ek olaj
1 kk
400 gr finom liszt, de lehet kenyér is
1 kk cukor
20 gr élesztő

A fentiekből bedagasztatjuk a tésztát, duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen ketté vágjuk, én nem szoktam összenyomkodni ekkor, hanem óvatosan csinálom, és rögtön utána nyújtom is. Meg is lehet kicsit gyúrni, de akkor pihentessük még egy 15 percet mielőtt nyújtanánk.
Gáztepsi méretűre nyújtjuk, a tepsikbe sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezzük a lapokat. Mindkettőt megkenjük kb 1 dl pizzaszósszal, és ízlésünk szerint rakunk rá feltétet. Nálunk most füstölt felvágott került egyikre, a másikra tonhalkonzerv, mindkettőre került borsó, kukorica és sajt.

Pizzaszósz:
Kb 180 ml passzírozott paradicsomlé (Aldiba veszem, 500 gr-os kiszerelésben árulják, meglehet otthon készített paradicsomlével is csinálni, de ezzel szebb, homogénebb lesz a szószunk)
kb egy jó nagy diónyi hagyma
3 gerezd fokhagyma
szűk kk bazsalikom
1,5 kk oregáno
só, bors, cukor ízlés szerint

A szószt ajánlatos hamarabb elkészíteni, hogy legyen ideje legalább szobahőre hűlni. Kicsi olajon a kockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a borsot, bazsalikomot és az oregámót, majd felengedjük a paradicsomlével. Összefőzzük, majd sózzuk cukrozzuk ízlés szerint. Én botmixerrel turmixolom, hogy minél egyneműbb legyen, de reszelhető is a hagyma és a fokhagyma, ebben az esetben a turmixolás elhagyható.

Miután a pizzára került minden, még pihentetem kb 15-20 percet, utánna sütöm 220 fokon. Mind a két tepsit egyszerre teszem be, félidőbe megcserélem a tepsiket, a fenti kerül le, a lenti fel, így egyszerre megsül a két tepsi pizza, sima villanysütőbe.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos! Én sem szeretem, ha vastag a tésztája, így az igazi!! Szépek a fotók! :-))

    VálaszTörlés
  2. Azta...ebből most azonnal kérnék szépen!!!

    VálaszTörlés
  3. Szia Kiskukta!
    Ha van kedved a mellékelt témában írni, akkor érdeklődéssel olvasom:
    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/10/tudatos-vasarlas.html

    VálaszTörlés
  4. De rég sütöttem már pizzát, asszem hétvégére beiktatom. De ebből most én is kérnék egy szeletkét, nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  5. Yasmine,, akkor ebben is hasonlítunk!:) köszi!

    Trinity, küldöm!:)

    Renáta, már írtam erről, de köszi, hogy gondoltál rám!:)

    Ágianyu üdv nálam! Hát egy pis pizza mindig jól jön, jó sütögetést neked hétvégére. Küldöm neked is!:)

    VálaszTörlés
  6. Én a vastagtésztást szeretem, de majd összehajtom, ahogy a kenyeret szokták!:)))))

    VálaszTörlés
  7. Szépyke, az is megoldás! :))Csak a gond, hogy már elfogyott, nincs mit félbehajtani.

    VálaszTörlés
  8. Hat ez nagyon guszta! Nagyon jol nez ki! Tetszik, hogy vekony a tesztaja. En is igy szeretem. Es azt hiszem hamarosan ki is probalom... Szep napot nektek!

    VálaszTörlés
  9. Köszi Edith! Majd írd meg légyszi milyen lett ha elkészíted. Nektek is szép napot!

    VálaszTörlés
  10. Guszta!.. Nálunk sosem lehet eleget sütni.... :-)

    VálaszTörlés