2009. szeptember 25., péntek

Sajtos-kolbászos sült tészta

Még régen láttam ezt a receptet Sthal konyhájában, megcsináltam, az ötlet tetszett, ezt fejlesztgettem tovább a mi ízlésünknek megfelelően. Egy hibát viszont mindig elkövettem eddig, soha nem írtam le, hogy miből mennyit tettem, így volt hogy szárazabbra sikerült, volt, hogy tocsogósabb volt, most viszont beírom, mert szerintem az arányokat most nagyon eltaláltam, legalább is a mi ízlésünkhöz mérten.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
20 gr margarin/vaj
2,8 dl tejföl
15 dkg füstölt sajt
1 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors

15 dkg trappista
kb 20 cm kolbász

25 dkg tészta (én leginkább a fusillit szeretem hozzá használni)

Egy edénybe sós vizet teszünk forrni, majd szokásos módon megfőzzük benne a tésztát, egyre vigyázzunk, inkább al dente legyen, mert még sütni is fogjuk.

Miközben a víz forr, a tészta fő, elkészíthetjük a szószt, lereszelhetjük a sajtot, megmossuk és felkarikázzunk a kolbászt.
A szószhoz valódi receptben csak egy besamelt kell készíteni, amibe reszelt sajtot teszünk, én ezt turbóztam egy kis tejföllel is, mert nekem a sima besamel nem egy nagy élmény.
A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, rátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, felöntjük egy kis tejjel, csomómentesre keverjük, majd hozzá öntjük a többi tejet is,beletesszük a babérlevelet, besűrítjük. Mikor felforrt, akkor hozzá tesszük a tejfölt és a füstölt sajtot (most egy Natúr füstölt sajt nevezetű félkemény sajtott vettem hozzá a Tescoban, nem is volt drága 1319/kg, nagyon finom kellemesen füstös ízű, krémes állagú sajt, meg vagyok vele elégedve)ezekkel is felforraljuk, megkóstoljuk közben, sózzuk, borsozzuk.

Mikor a tészta kifőtt leszűrjük, a sütőtálba tesszük, ráöntjük a szószt (a babérleveleket kivesszük), kicsit elkeverjük, rátesszük a kolbászkarikákat, ráreszeljük a trapista sajtot(vagy bármilyen ízlésünknek megfelelőt) 200 fokos sütőbe toljuk, és sütjük, amíg kicsi színt kap (ez nálam kb 25 perc).

Ha időnk és hasunk engedi, akkor hagyjuk hűlni kb 20-30 percet, utána szépen lehet szeletelni és tálalni.

Egy kis friss saláta igazán megy hozzá. Most retek-répa-paradicsom salátát készítettem hozzá, csak egy kis olajat, citromlevet öntöttem rá, darált sós paprikával fűszereztem.


Ez az étel nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, a munkával töltött idő is nagyon minimális, jól elő lehet készíteni, akár vendégváró fogásnak is megfelel.

Négy felnőt adag jön ki belőle minimum (ha előtte leves is van akkor még több adag).

Egyre vigyázni, kalóriabomba.

6 megjegyzés:

  1. Kedvecünk ez a tészta, elég gyakran készitem én is.
    Te nem tétlenkedsz, ahogy olvasom a bejegyzéseidet egyre jobban csodállak, hogy mennyi energiád van. Eree születni kell igaz?
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog szülinapot kívánok Noémi!!!
    Puszi!!:))

    VálaszTörlés
  3. Hát ha most nem lenne már meg az alapanyagom a milánóihoz,biztos,hogy elkészíteném.Szerintem nekünk is bejönne,nagyon tetszik.:-))

    VálaszTörlés
  4. Ildikó, nem csodálkozom, hogy nektek is ízlik, jó kis tésztaétel! Nem tudom, hogy én születtem-e erre, de élvezem csinálni.

    Brigi, köszi szépen, nagy ölelés neked!

    Andi, majd elkészíted máskor ha tetszik, fincsi kaja, tudom, hogy nálatok is megy a kolbász, úgy hogy biztos ízlene.

    VálaszTörlés
  5. Igy még nem készítettem rakott tésztát-de nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés