2010. szeptember 2., csütörtök

Zakuszka

Múlt héten készült ez az adag, dunsztba tettem, majd jól elfeledkeztem róla, és csak ma vetem ki a dunsztból.
Akik kötődnek valamilyen szállal Erdélyhez azok ismerik, akik nem azoknak érdemes megismerni, mert nagyon finom, nagyon jól ellehet vele csomagolni a nyár ízeit a hűvös téli napokra.
Ezt is mint sok mást édesanyám receptje alapján készítem, az elkészítés menetében viszont pár dolgot megváltoztattam. Sok a munka vele, nehezen szánom rá magam, de jól előkészíthető. Ha van hely a fagyómban, akkor lesütöm a padlizsánt, paprikát szezonban, paradicsomot lefőzőm sűrűre, mikor meg kedvem és időm van, akkor előveszem, s már csak a hagymát és a babot kell előkészíteni, majd összefotyogtatni az egészet. Így csináltam pl. az idén tavasszal is egy fél adagot.

Hozzávalók:

3 kg gogos/pritaminpaprika
3 kg húsos papaprika(nálam általában kápia)
6 db jó nagy vinetta/ padlizsán
2 kg hagyma
3 kg paradicsom sűrűre főzött leve (tavasszal nem volt hozzá paradicsomlevem, így sűrített paradicsommal csináltam, úgy is jó volt)
3 l zsengéspaszuly/friss fejtett bab
5-6 dl olaj (rendesen 1 l, de szerintem fölösleges bele annyi)
só, bors, babérlevél


A padlizsánt és a paprikát (a gogost is) parázs felet megsütjük, a fekete héjától megfosztjuk, lecsöpögtetjük, majd főzés előtt ledaráljuk. A paprikát nem muszáj parázs fölött megsütni, lelehet nyersen is ledarálni, és úgy elfőzni a levét, de az sokkal több idő, és szerintem zavaró is benne a sok kis héjdarab, ami mindig a szájpadlásunkra ragad, s nem utolsó sorban így állítólag az epéseket sem zavarja annyira (de ebbe nem igazán tudok állást foglalni, nekem ilyen gondom nincsen).
A hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd beáztatjuk vízbe pár órára, hogy veszítsen a csípősségéből, kevésbé csípje a szemünket darálás közben. Majd ledaráljuk (jó ha szabadlevegőre tudunk vele menni), és elkezdjük párolni olaj nélkül, mindaddig, míg el nem fövi a levét. Közben meg-meg kavarjuk, és sózzuk is kicsit. Lehetne olajban is sütni az egészet, de úgy nehezebb lenne a végeredmény.
A babot megfőzzük sós babérleveles vízben. Ha nem zsenge a babunk, akkor előző este áztassuk be, de ebben az esetben nem kell 3 liter, 8 dl akkor bőven elég, mert sokat dagad másnapra.

Mikor minden így elő van készítve elkezdhetjük az összefőzést. A paprikát és a hagymát szoktam legelőször jó alaposan lesütni(közben sózom), ekkor teszem bele a babérlevelet(4-5 db) és a borsot(10-12 db) is egy teatojásban. Mikor már elfőtte a levét hozzáteszem az olajat is. Egy idő után eltűnik benne az olaj, majd kis idő múlva ismét kezd "feljönni" azaz kiválni, ekkor hozzátesszük a paradicsom sűrű levét, majd kis idő múlva padlizsánt is, legvégül a babot. Jól összefotyogtatjuk, közben folyamatosan kavarjuk, sózzuk még ha kell, majd jó alaposan átmosott, csírátlanított üvegekbe tesszük, ezután mehet a szárazdunsztba.

Tartósítás: még nem alakult ki a szokásom, van olyan mikor az egészhez elkeverek egy kis nátrium benzoát. Tavasszal nem tettem semmit, de az csak fél adag volt, és kb 3 hét alatt el is fogyott. Most öntöttem mindegyik tetejére egy kis olajat, annyit, hogy ne érintkezzen a felület a levegővel, szerintem már ez is tartósította volna, de azért még megszórtam egy csipet szalicillel is (hiába na, sok a meló vele, nagyon sajnálnám ha tönkremenne), a szalicilt és a plusz olajat is mindenképp leveszem mielőtt tálalom.

Én legjobban pirítóssal szeretem, de friss kenyérrel sem megvetendő sőt. A babot ki is lehet hagyni belőle, de nem érdemes. Egy ilyen adagból 10-11 720 ml-is üveg lesz körülbelül.

12 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy, még erre is szántál időt!!! Én is a hét elején készítettem az enyémet.
    Zakuszka 25kg padlizsánból, (plusz 25kg lesütve, fagyratéve majonézes kencének.)
    A paprikát én is sütöm, csak lerben mert hamarabb(nak tűnik), plusz a hagymát is nagyobb kockákra feldarabolom, fővő vízbe dobom és kicsit főzök rajta. Leszűröm, majd a késes konyhagéppel összevágom. Így megy az olajba. Én sem teszem bele a liter olajat, szerintem is felesleges. Én "epés" vagyok, de tényleg könnyebb így!!!

    VálaszTörlés
  2. Igen az elmaradhatatlan zakuszka! Itt nálunk talán nincs is olyan háztartás ahol ne csilnáljanak legylább egy adagott ebböl a finomságból. Anyukám 20 kg padlizsánt sütött le a zakuszkához és akkor még hol vannak a többi hozzávolók? :) Hát az is igaz, hogy nagy a család. :)

    VálaszTörlés
  3. Mikor első gyerek volt pocilakó, akkor a párom 72 kg paprikával állított haza, mondván csináljak zakuszkát. Képzelhetitek, hogy egész héten zakuszka készült. Azóta ez lenne a 11-ik szezon, de ebből csak 1x készítettem. Hiába no, akkor fullra telítődtem ezzel a melóval. Igaz, tavaly kaptunk egy becsületes adagot a szüleimtől, abból még van.
    Haverok bográcsban készítik, 3 család összeül, s 2 napig ezzel foglalkoznak.

    VálaszTörlés
  4. Idén én is ki akarom próbálni, nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  5. Kiadhatnak nekunk is egy kis kostolot, ideit meg nem kostoltunk :-)))).

    VálaszTörlés
  6. Még nem ettem de biztosan finom.
    Gusztán néz ki!

    VálaszTörlés
  7. IMÁDOM, nem tudok betelni vele. 3 napja is benyomtam egy adaggal még a tavalyi családi főzetből

    VálaszTörlés
  8. Még nem kóstoltam, de a híre nagyon jó, talán érdemes lenne rászánnom magam egy kis adagra. :)

    VálaszTörlés
  9. Én összesen csak 30 kg padlizsánt sütöttem le összesen, az is elég meló volt, tavaly többet raktam, de most ennyire volt időm.
    A hagyma kritikus pont nálam is, jó ötlet ez a leforrázás, majd kipróbálom én is.

    Erika, én belehalnék ennyi melóba azt hiszem... de ugye van anyukádnak olyankor segítsége?

    4gyerek, és azzal az adaggal elláttátok a fél várost? Az hatalmas adag, teher nélkül sem kis munka, még egy adag sem, de úgy...

    Viki:))

    Andi, szerintem érdemes!

    Reka, küldtem a kóstolót!:)

    Mary, az fincsi!

    Bianka, nálunk már hol van a tavalyi, elpusztítjuk nagyon hamar, utána meg várjuk a következő évet...

    Egycsipet, szerintem ízlene, mondanám, hogy viszek kóstolót, de nem tudom találkozunk-e mostanában.

    VálaszTörlés
  10. Igen, van segitsége anyukámnak, a párja aki egy minta férj és ez tényleg igy van. :)

    VálaszTörlés
  11. Mennyei étel, ha csak tehetem én is készítek minden évbe :)

    VálaszTörlés