Kicsit újragondolva, vagy hogy is mondjam...
Régen is dupla adagot csináltam, mert egy szimplához nincs megfelelő tepsim. Most, hogy jópár év után elővetem a receptet (amit nagyon szerettem, nem is tudom miért nem sütöttem mostanában), utánaszámoltam, és elrettentet hogy mennyi margarin/vaj és cukor van egy dupla adagba. Jól megfaragtam, a cukort is, a vajat is, tej egy részét kefirre cseréltem, bónuszként kapott egy kis zabpehelylisztet, ez lett a végeredmény.
Hozzávalók egy nagytepsihez ( kb. 30x40-es):
300 g cukor
60 g vaj
2 tojás
100 g méz
450 g finomliszt
150 g zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
fél kiskanálnyi szódabikarbóna
2 dl tej
2 dl kefir
Hozzávalók a mázhoz:
100 g cukor
3 evőkanál kakaó
1,5 evőkanál keményítő
4 dl tej
190 g vaj
+ kókuszreszelék a hempergetéshez
A cukort, vajat, tojást és mézet jól eldolgozzuk egy mixerrel. A kétféle lisztet és a sütőport elkavarjuk, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez több részletben, közben a tejet és a kefirt is hozzáadjuk, jól kidolgozzuk az egészet. Beleöntjük egy sütőpapírral ellátott tepsibe, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, megsütjük. Most is ugyanúgy viselkedett ez a tészta mint rég, a szélei jóval alacsonyabb maradt.
Amit változtattam az arányokban a régihez képest a tésztán, 100 g cukorral és 40 g vajjal kevesebb került bele, a fele folyadék kefir lett, plusz a liszt egy részét lecseréltem zabpehelylisztre (zabpehely megőrölve).
A mázhoz a cukort, kakaót, keményítőt szárazon elkavarjuk, majd hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, majd megfőzzük. Lazább puding állaga lesz. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a vajat, majd olvadásig kavarjuk. Ezután a felkockázott sütit beleforgatjuk, majd meghempergetjük a kókuszreszelékbe.
Nekem pár darab máz nélkül maradt, következő alkalommal 1 dl tejjel többet teszek, de a többi hozzávalón nem változtatok.
Kakaóból lehet többet is tenni, ízlés szerint növelhető, csökkenthető az adag.
Amit változtattam a mázon, 100 g cukorral és 210 g vajjal kevesebb van benne, tejből 12 evőkanál helyett 4 dl, és pluszba van még benne az 1,5 evőkanál keményítő.
A szerkezete jó laza lett, igaz már nagyon rég nem csináltam a sima fehérlisztest, de szerintem ez lazább, úgy gondolom, hogy a kefirt miatt.
Kedvencem!
VálaszTörlésMegunhatatlan! :)
VálaszTörlésNagyon csinosak!
:-)))) nekem is a kedvencem :-)))de segíts kérlek mi van ha nem rakok bele zabhely lisztet???
VálaszTörlésPusza Ildi :-)
Imádom
VálaszTörlésNagyon szépségesek lettek
Ezt a receptet kerestem mindenhol! Most végre megvan! :)
VálaszTörlésA héten ilyet fogok készíteni.
Mónika, én is nagyon szeretem!
VálaszTörlésRaindrop, köszi!
Ildi, semmi, úgy is jó lesz, főleg ha nem vagy edzett a egyéb lisztek használatában.
Bianka, köszi!
Mária, örülök, hogy rátaláltál! Azért ez kicsit másabb mint a hagyományos, de szerintem így is fincsi, elég édes, talán kicsit szárazabb, csinálj több öntetet rá, és akkor jobban megmártóztathatod őket.
Kedvenc gyerekkori sütim.De rég ettem!
VálaszTörlésA kókuszgolyón kívül ez az egyetlen kókuszos,amit szeretek. Jó lenne egy falatka!Nagyon guszta!:)
VálaszTörlésa kedvencem, hm, de ennék most belőle.
VálaszTörlésFinom! :) Kérhetek belőle? :)
VálaszTörlésSzia! Megcsináltam! Én marha fél adagot! Úgyhogy jutott is nekem vagy fél kocka. Nagyon finom, könnyű tésztájú lett. Köszönöm szépen a receptet, marad:-)! Bora
VálaszTörlésBelly, nekem is egyik kedvencem, és mégis rég készítettem, az újak teret hódítottak, pedig milyen jó is néha a régieket is elkészíteni!
VálaszTörlésBrigi, Ildikó, Ami a következő adagból ígérem küldök!
Bora, köszi a visszajelzést, nagyon örülök neki, annak meg mégjobban, hogy sikered volt vele!