2010. július 20., kedd

Kókuszos eperkrémleves

Vendégeimnek a nagy kánikulára való tekintettel nem meleg levest szántam, hanem egy frissítő gyümölcslevest. Jó választás volt, nagyon ízlett nekik. Ezek a kókuszos gyümölcslevesek nálunk már 3-ik nyara visszatérő vendégek, mert nagyon finomak. Eperrel együtt az idén készítettem először, az eredmény nagyon jó lett. Más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, nagyon jól passzol hozzá a sárgadinnye (mézdinnyét kivéve, állással keseredik vele), szőlő, meg a déli gyümölcsök, de azokból nyáron ritkán készítem.

Ezt az epres változatot a Kifőztük magazin 4-ik számába készítettem.

Hozzávalók:
5 dl tej
7 dkg kókuszreszelék
50 dkg eper (jelen esetben mirelit)
2 dl joghurt
porcukor ízlés szerint

A tejet a kókusszal felfőzzük, hagyjuk lehűlni (lehet egy éjszakát is), majd leszűrjük, a kókuszból kinyomkodjuk a levet.
A kókuszos tejet az eperrel (nem csepegtetem le) összeturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és ízlés szerint porcukrot és kész is van a leves.
Most dupla adagot készítettem, és vettem fél kiló friss epret is, amit kockára vágtam és levesbetétként külön szervíroztam.

Ha van kókusztejünk, akkor az is használható, de bevallom nekem ez a tejes megoldás jobban ízlik. Joghurt helyet használhatunk tejszínt is, de ugyanúgy mint a kókusztej esetén, nekem a könnyed joghurttal jobban ízlik.
A tej mennyisége függ attól is, hogy mennyire vizes az eprünk, ízlésünknek, és az eper víztartalmának megfelelően hígíthatjuk a levest.
Tálalhatjuk leveses tányérba, de adhatjuk pohárba is ha darabos gyümölcsök nincsenek benne.



A maradék kókuszt nem érdemes kidobni, fincsi pohárkém készíthető vele, recept a Kifőztük magazinban megtalálható.

10 megjegyzés:

  1. Nyitom az ablakot, küldheted :-)

    VálaszTörlés
  2. szuperul hangzik es nez ki, kiprobalom!!!!

    VálaszTörlés
  3. Jókaja pohárba vagy tányérba?

    Reka, fincsi is és egyszerű, férjem jobban szereti mint a hagyományos főzős gyümölcslevest.

    VálaszTörlés
  4. ÓÓÓ jöhet erre is egy adaggal, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Egyre jobb képek készülnek! Szép az orchideád! :)

    Azért a recpt se rossz! ;)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, küldöm!

    Ré, örülök!

    Mary, köszi!

    Kricky, elárulom hogy képel nem sokszor szenvedtem ennyit mint ezekkel, én nem is vagyok megelégedve vele, de azért jól esik ha másnak tetszik.

    Kati, köszi!

    VálaszTörlés
  7. Anna-Maria Fejer Toth2010. július 23. 6:31

    Nagyon finom is volt...nagyon izlet...Olivia ugy orvendett hogy latta hogy fell tetted a receptet. Mar mind zaklat hogy csinaljunk mi is. Nagyon koszonjuk a vendeg fogadast. Jo volt latni titeket. Szeretunk nagyon!!!Puszilunk - Anna-Maria, Gedi, Olivia es Julia

    VálaszTörlés