2010. április 10., szombat

Tejbebulgur meggyöntettel-VKF XXXIII


Készültem én töredelmese bevallom erre a VKF-re is, mert Limara fordulóját égő lenne kihagyni, ugyanis sokat tanultan tőle, nagyon sokat, de valahogy nem úgy jöttek össze a dolgok ahogy azt terveztem. Magyarán, nem olyan lett az eredmény amire számítottam. Nem is tudom, hogy mire számítottam, talán arra, hogy a családom tagjai megkóstolják, és ezután minden nap ilyet kérnek, vagy legalább hang nélkül megeszik, vagy ilyesmi, de nem így történt. Gyakorlatilag én ettem meg az összeset, a többieknek nem kellett. Nekem ízlett végül is, és nem csak azért ettem meg, hogy lássák, hogy ez jó, és velük van a gond.

A lényeg, hogy VKF-től független beszereztem nemrég egy csomag bulgurt (akciós volt), nem tudtam mit kezdjek vele, aztán jött a VKF téma, ami a gabona, így gondoltam, hogy arra készítek belőle valamit. Csak sós recepteket találtam, de kísérletezős kedvemben voltam, ezért gondoltam készítek egy édes változatot(lehet ez volt a gond). A családom még melegen kóstolta, tejberizs helyett, keményen elutasították, bevallom melegen engem sem nyűgözött le, de behűtve, meggyszósszal a tetején eléggé kis könnyed, frissítő desszertet kaptam belőle, amit megehettem egyedül, a többiek nem voltak hajlandóak megkóstolni sem.

A "recept" nem bonyolult, megfőztem a bulgurt tejberizshez hasonlóan, kevesebb folyadékkal kezdtem, mert azt olvastam, hogy kevesebb víz kell neki mint a rizsnek, de főzés közben még jó sok tejet kellett utána öntsek, szóval szerintem lehet nyugodtan úgy mint a tejberizst, a végén pedig még öntöttem hozzá kb 1 dl tejszínt, hogy krémesebb legyen.
A tejberizst amúgy én a következő arányokkal főzöm, 1 rész rizs, 1 rész víz, 3 rész tej, kicsi só, majd a végén cukor ízlés szerint. Szerintem ezt is lehet hasonló arányokkal főzni, bár nem kísérleteztem vele tovább.
Melegen fahéjjal illetve kakaóval ettük, erről nem készült fotó, a maradékot kis poharakba kanalaztam, majd készítettem rá egy meggyszószt, amihez tettem egy edénybe kb 2 dl mirelit meggyet, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint cukroztam, és tettem hozzá egy kis vaníliakivonatot, felfőztem, egy kis keményítővel besűrítettem,rákanalaztam a bulgur tetejére majd jól behűtöttem.

13 megjegyzés:

  1. Akkor majd legközelebb vívlak!:))

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet, mi nagyon gyakran eszünk bulgurt, de tejbulgurt még soha nem csináltam, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Én, mi soha nem ettünk bulgurt, de most meg nyelek itt nagyokat a lányokkal...Abban biztos vagyok, hogy finom és abban még biztosabb, hogy NAGYON NAGYON GUSZTUSOS!!!!
    Áldott hétvégét Nektek!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda ötlet, micsoda látvány! Zseniális! :)

    VálaszTörlés
  5. Egy olyan pillanat, amikor sajnálom, hogy nem ehetünk gabonát:D

    Szuper jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Én is feliratkoztam volna nálad egy pohár erejéig. Nagyon jól hangzik és nagyon jól néz ki. Még mi sem ettünk bulgurt, de olyan jól néz ki, hogy ki fogom egyszer próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Hm... én még csak sósan ettem bulgurt, és nagyon is szeretem. Szerintem édesen is fantasztikus lehet, mert annyira kis guszták a pohárkák, hogy legszívesebbe belekanalazénk így a monitoron keresztül. :)

    VálaszTörlés
  8. Eddig mi is köretnek ettük, de nagyon jól néznek ki ezek a kis pohárkák. A családod nem tudja, mit veszített, szerintem.

    VálaszTörlés
  9. Yldyko, én most főztem először, sósan még nem próbáltuk, de fogjuk, mivel csak kb felét használtam el.

    Edith, nekem ízlett, a többiek meg lemaradtak róla:D

    Duende, köszönöm!

    Bianka, köszi!

    Andi, sajnálom, hogy lemaradtok róla, köszi!

    Viki, hajrá!

    Ami, én meg sósan nem ettem még, de ami késik nem múlik:D

    Ági, szerintem sem, de ők már csak ilyenek, és a baj az, hogy nem látok reményt sem a változásra:((

    VálaszTörlés
  10. Uhh, de durván jól néz ki! :O
    A kis poharaidról ne is beszéljek!
    Sosem láttam még ilyen bulgur bigyót, de mindenképp kifogom próbálni, mert tejberizs kinézete van, így biztos finom lehet!
    Telitalálat a meggyel! :)

    VálaszTörlés
  11. Áááá, szóval itt van! Kiskukta, szerintem ez nagyon jól néz ki!
    Nah, ha legközelebb ilyet csinálsz, szóóóóóóóljál!:)))
    És tényleg különböző lehet a bulgurunk, mert az enyémet felforralás után elzártam és egész puha lett magától is!:)

    VálaszTörlés