2010. április 25., vasárnap

Diós-gyümölcsös-csokis kocka

Annyira tetszett a múlt heti mákos-meggyes torta állaga, hogy eldöntöttem, hogy annak mintájára dióval is kipróbálom a lapokat, krémnek csokis terveztem, gyümölcsnek meg barackot, ebből nem volt elég a fagyóba, így egy kis meggyel megtoldottam, szerintem nagyon finom lett így is. Most nem tortaformára, hanem sütinek akartam készíteni, így egy nagytepsire (kb 27x34) elég ez az adag.
A végeredmény egyáltalán nem lesz édes, számomra pont jó, aki az édes sütiket szereti az mindenképp a csoki krémbe tegyen, és a gyümölcsösbe is tehet több cukort.
A gyümölcsös krém most egy kicsit lágy lett, de másként is készítettem mint a múltkor, és a keményítő adagját is csökkentettem, így ezen nem árt változtatni.

Hozzávalók a diós lapokhoz:
10 tojásfehérje
35 dkg porcukor
35 dkg darált dió
csipet só, pár csepp citromlé

Gyümölcsös krémhez:
800 g gyümölcs (nekem kb 500 g volt a sárgabarack, a többi meggy)
3 dl víz
3 ek cukor
1 kiskanálnyi vaníliakivonat
50 g étkezési keményítő

Csoki krémhez (ganache):
150 g étcsoki
150 ml tejszín
50 g vaj

A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzáadjuk a cukrot több részletben, kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált diót.
Egyenlően elosztjuk két sütőpapírral ellátott tepsiben, majd 175 fokos sütőbe toljuk, majd megsütjük, míg szép színt kap. Légkeveréses sütőbe lehet egyszerre is sütni.

Amíg sülnek a lapok elkészítjük a krémeket.

A gyümölcsös krémhez a mirelit barackokat még félfagyosan felvágtam kockacukornyi nagyságra, ez nem volt jó ötlet, mert a krém főzési ideje alatt szinte mind szétment, bőven elég lett volna négybe vágni egy fél barackot.
A keményítőt a cukorral elkavartam, majd egy habverővel hozzáadtam a vizet és a vaníliakivonatot, majd folytonos keverés mellett sűrű péppé főztem. Hozzáadtam a félfagyos gyümölcsöt, és szerintem ez volt a gond, mert sok folyadékot engedett még ki, így nagyon felhígította a krémet, és újból felfőztem, majd vízfürdőbe lehűtöttem. Ennyi cukorral inkább fanyar gyümölcsös krémre számíthatunk. Következő alkalommal felengedném a gyümölcsöt, a levét felfognám, ebben főzném meg a keményítőt szükség esetén kipótolnám vízzel. Végül is jól behűtve vágható volt, de azért szállítást már nehezen bírta volna.

A csokis krémhez a tejszínt felforraljuk, a darabolt csokit és a vajat hozzáadjuk, tűzről levéve addig kavarjuk, míg szép homogén, fényes masszánk nem lesz. Hűtőfürdőbe lehűtjük. Ezt lényegében használhatjuk így is bevonásra, de én most arra voltam kíváncsi, hogy hogyan viselkedik felverve, ezért kicsit betettem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és így könnyebben verhető legyen, ehhez nem kell sok idő, mert túlságosan megköt a csoki. Mikor jól lehűlt, akkor viszonylag könnyen kihabosítható krémet kapunk. Szintén nem édes krém,hanem intenzíven csokis. Ha édes sütiket szeretjük, akkor a tejszínhez tegyünk cukrot, és úgy főzzük fel.


Mikor minden kihűlt összerakjuk a sütit, egy lap, rá a gyümölcsös pép, rá a másik lap, a tetejére a csokis krém, majd jól behűtjük, kis kockákra vágjuk.

A sok gyümölcstől nagyon üde süti lesz a sok dió ellenére is, eteti is magát rendesen, azért vigyázzunk vele, mert nem kalóriaszegény darab.

Mivel nincs benne liszt, gluténmentes diétába is beilleszthető.

10 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a süti is. A mákos verziód is felkeltette az érdeklődésemet, a gyermekem is nyaggat, hogy mikor sütök valami mákosat.
    Úgyhogy lehet, kölcsön veszem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a kis tálcácskát nem küldenéd el nekem? így szeretném, virágokkal:) annyira guszta, megyek is reggelizni!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! A csoki-meggy párosítás pedig mindig nyerő :-) Sajna régen jártam erre, így nem tudom mikortól van meg, de a fejléced nagyon aranyos :-)

    VálaszTörlés
  4. Edith, köszi!

    Trini, csak nyugodtan!

    Kata, küldöm!

    Zsiri, nem olyan régi, bő hetes.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép a fotó és a süti is jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Jó lett a kísérlet! Én diótortát szoktam így készíteni, diós lapok és hozzá pirított diós krém,mennyei:)Illetve a karácsonyi csokis mandulatortánk készül ezzel a módszerre, próbáld ki azt is,mandulalapok és csokikrém együtt!

    VálaszTörlés
  7. Isteni lehet. És ez a kép csodálatos

    VálaszTörlés
  8. Kérlek nézzél be hozzám, vár ott rád egy kis ajándék!!:)

    VálaszTörlés
  9. Családi tűzhely, köszönöm!

    Moha, nekem is van egy hasonló diós lapom, csak abba van 2 ek zsemlemorzsa is, azt szoktam csoki krémmel összerakni, nagyon fincsi, de kalóriabomba a javából, így nagyon ritkán készítem. Gyümölccsel kombinálva lightosabb, főleg, hogy a tojássárga sincs sehol benne. A mandulás is nagyon fincsi lehet!

    Bianka, köszönöm!

    Jutka, megyek, köszönöm!

    VálaszTörlés