Nem én találtam ki ezt a sütit, és nem is én bukkantam rá. Margit2 oldalán az egyik fórumozó társam hívta fel rá a figyelmünket, nagyon aranyosan nem karácsony beköszöntekor mutatta meg nekünk, hanem már most, hogy mindannyian eltudjuk készíteni.
Nagylányomnak ma nem kellett oviba mennie, ezért eldöntöttük, hogy kreatívkodunk egy kicsit, engedtem hogy ő válasszon pár süti közül, erre esett a választása, aminek bevallom nagyon örültem, mert azóta ki akartam volna próbálni ezt a sütit amióta megláttam.
Általában az angol recepteket ahogy néztük rendre linzer alapú tésztát készítettek hozzá, én inkább Limara mézesét vettem elő, tavaly már megcsináltam, nagyon jó recept, finom, puha, könnyen kezelhető mézes lesz belőle, és nem kell várni a puhulásra.
De ehhez a variációhoz szerintem ez a legmegfelelőbb tészta, mert fórumtársam is elkészítette, linzerből, és az volt a gondja, hogy a cukor hamarabb megolvad mint ahogy átsülne a tészta. Ennek a mézesnek kb 4 perc a sütési ideje, ekkorra a cukor is pont megolvad. És még egy dolog, ha karácsonyfára szánjuk dísznek(mert fel is fűzhetjük), akkor véleményem szerint ez sokkal masszívabb tészta mint a linzer, nem fog lepotyogni a fáról.
Szóval a recept hozzávalói (ez fél adag, egyszerre csak ennyit vállalok be) :
200 gr méz
150 gr margarin (most vajat tettem)
250 gr porcukor
3 tojás
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőn legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üvegsütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így lkeletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukort, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fenáll a veszélye, hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb mint ahogy a szaggatással, másodszaggatásal, majd a cukor betöltéséval végeznénk.
Kinéztem már én is magamnak!:))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek,gratula!Nekem is nagyon megtetszett,hamarosan ki is próbálom.
Jaj, de szépek!
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy, én a templomok, házak ablakát szoktam cukrral készíteni :)
VálaszTörlésSzuper ötlet!:))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek,de jó, hogy eszembe juttatod ezt a sütit!
VálaszTörlésÉs jó ötlet a mézes hozzá,valóban masszívabb, mint a linzer.
De szép! És még van idő gyakorolni karácsonyig. :-)
VálaszTörlésAzt hiszem, ezt én is kipróbálom. Köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésCitromfű
Gyönyörűek!Ezt kipróbálom .Ajándék kisérőnek is szép.
VálaszTörlésÉppen most néztem Margitnál a sütijeidet, nagyon szépek lettek! :)) Már beterveztem karácsonyra... Milyen lesz kihűlés után a cukros rész? Kemény nagyon?
VálaszTörlésEzt én is kipróbálom karácsonyi dísznek.
VálaszTörlésÉn is Limara mézesét használom.
Brigitta szépek is ezek a kis sütikék, érdemes elkészíteni! :D
VálaszTörlésSzepyke, köszi!
Limara, a te gyönyörű mézes csodáidhoz ez semmi! Köszönöm azért!
Moha, ezek szerint te már készítettél ilyet, linzerrel? Milyen volt? Mézessel tényleg jó.
Mónika, köszi! :))
Nóra, igen van bőven idő, azért is tettem fel most!:)
Citromfű, érdemes kipróbálni, mert nagyon mutatós. Ajándéknak is jó. Szivesen!
Krisztina, igazad van, kísérőnek is szép, de édesszájúaknak megfelel ajándéknak is.:)
Egycsipet, kemény a cukor benne, de vékony, szóval senki foga nem fog beletörni, és szopogatni is lehet.:D
Vali, örülök, hogy neked is elnyerte a tetszésedet! Jó is ez a reci!
Jaj, de gyonyoruek!
VálaszTörlésÉn még ilyet sosem láttam-igen jó ötlet!!! Nagyon látványos!!
VálaszTörlésJudith, köszi!
VálaszTörlésTrinity, neked is köszönöm!
Nagyon jó,kipróbálöm én is,hamarabb,mint gondolod.:-))
VálaszTörlésCsak a cukrokat alíg bírom széttörni. Azt hiszem túl keményet vettem...
Andi, örülök, hogy ennyire megtetszett!:))
VálaszTörlésMivel, vagy mibe törötd?
Én egy réz mozsárba törtem, egyszerre nem lehet sokat törni, mert nem boldogulsz vele, jobb ha 6-7 daragot teszel bele és úgy törögeted. Én közben még ki-ki öntöttem, ami nagyob darabba maradt azt még vissza tettem 1 körre.
200 gr cukrom volt, 3 szinű, szétválogattam, külön külön törtem őket, két két felvonásban.
Van aki egy erős zacsiba teszi és nyújtófával töri, esetleg azt is kipróbálhatod.
És még amit észrevettem az az, hogy hamar összeáll megtörés után is a cukor, bár lehet nem mindegyik fajta, olyankor villával fellazítottam.
Ez a 200 gr nekem kb a fele adagra(amit beírta az) lett elég. Tehát az egész adaghoz kell kb 400 gr cukor.
ezt en is kiprobalom...alig varom a jovo heti vakaciot........huha, gyulnek a tennivalok :)
VálaszTörlésKöszi,de nem láttam a tanácsod,megszenvedtem vele...Nem baj,finom lett,nagyon szupi az ötlet.:-))
VálaszTörlésRéka, örülök, hogy neked is tetszik! Jó kis szórakozást hozzá!
VálaszTörlésAndi, örülök, hogy a viszonytagságok után azért összejött.
Köszi,és a sok jóért díjat érdemelsz:-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nemsoká átveszem!
VálaszTörlésHú ez nagyon klassz!
VálaszTörlésSzia Linbori!:)
VálaszTörlésIgen, tényleg jól néznek ki, ötletes kis süti! Köszi!
El is készültem vele, nagyon helyesek lettek! Köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésNóra, megnéztem a tieidet, nagyon szépek lettek! Szivesen!
VálaszTörlésKöszönöm, nekem is bevált a recept, most készítettem el, óvodás gyerekek kapják.
VálaszTörléshttp://kreativ-a-csalad.blogspot.com/2009/12/sutis-neni.html
Krisztallit, örülök hogy kipróbáltad és bevált, megnéztem nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésEbből körülbelül hány darab lesz?
VálaszTörlésFehérnyúl, bevallom dunsztom sincs. Csak tippelem, hogy 100 körüli volt. jó vékonyra kell nyújtani, és a közepe is mindegyiknek kiesik, amit ugye újból begyúrhatsz,szaggathatsz.
VálaszTörlésA teljes adaghoz legalább 500 gr cukor kell, mert én csak 250 gr-ot vettem, az kb felére volt elég.
Szia! Én Sedith oldalán keresztül jutottam el ehhez a sütihez, és nagyon megfogott! Muszáj lesz megcsinálnom. Remélem, sikerülni fog, nem olyanok lesznek az ablakok, mint gázrobbanás után :-DD
VálaszTörlésKöszi
Lilianyja, sok sikert hozzá! Ha elég cukort teszel bele akkor nem lehet vele gond, kicsit púposan álljon benne a cukor, sokat esik össze az olvadás közben, ha nem teszel eleget lyukas lesz itt ott, de más gond nem lehet vele.
VálaszTörlésMegcsináltam, nagyon finom lett. Néhány darab még szép is, de ez csak az én bénásogom miatt. Köszönöm a receptet, igaz, hogy az X. darab után már nem kedveltelek annyira.:):):) Bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha limarai mennyiségben csinálom. :):):)
VálaszTörlésFehérnyúl, örülök, hogy sikered volt vele! És megszámoltad? Hát nekem is bőven sok ez az adag...
VálaszTörlésOlyan 140 valahány, plusz annyi, amennyit elkóstolgattunk. :):):)
VálaszTörlésJelentem, megcsináltam, az első adag volt a tanulótepsi, a többi szuper lett!! Az azért lett rossz(abb), mert nagyon-nagyon megtömtem és kifolyt a cukor a lyukból :-S
VálaszTörlésÉs még a te adagodnak is a felét csináltam, ez is bőőőővben elég lesz :-)
Kellemes Karácsonyt!!
Recit mentettem ;-)
Lilianyja, nagyon örülök! Nektek is kellemes karácsonyt!
VálaszTörlésHelló!
VálaszTörlésNekem lenne egy NAGY problémám:
sehogy sem tudom leszedni a sütőpapírról a cukros részeket.
A tészta simán lejön, de kiszakad belőle az olvadt cukor és ottmarad.
Megvártam, hogy kihűljön, és próbáltam olajozott sütőpapíron, de mindig ottmarad.
Lehet, hogy a sütőpapírom a rossz? Ti milyet használtok?
Ysma, én általában vagy Alu Fixest vagy a Tescos saját termékes sütőpapírt használom, egyikkel sem volt gondom, de biztos vagyok benne, hogy nálad az okoz problémát. Több féle cukrot is kipróbáltam, mindegyik jól működött, nem ragadt le. Próbálj sütőpapírt cserélni.
VálaszTörlésNa, tényleg a papír volt a gond!
VálaszTörlésKöszi mindent! :-)
Szívesen, örülök!
VálaszTörlésNagyon tetszik az ötlet. :) Akkor gondolom így lehet mézeskalácsházikóba is színezett üveget csinálni. :) Kérdésem, hogy nyersen meddig áll el ez a mézestészta a hűtőben?
VálaszTörlésKöszönettel: Zsu
Kedves Zsu!
VálaszTörlésÉn max 2 nap alatt mindig felhasználtam a nyers tésztát, több ideig nem tudtam tesztelni, de ezidő alatt nem volt gond.
Szia!
VálaszTörlésEgy olyan kérdésem van, hogy kisütve sokáig eláll, ugye?
Gondolok itt hetekre...
Gitta
Szia! Kipróbáltam, remek lett. Én kaptam a Tescoban 1 cm nagyságú cukrot, amit a végén már nem törtem össze és elolvadt 5 perc alatt. Annyit tettem a lukba, amennyi belefért.
VálaszTörlésGitta, sokáig eláll fém dobozva zárva. Ha nincs lezárva akkor pár nap után azért a cukor olvadni kezd.
VálaszTörlésNévtelen, nagyon örülök, köszi, hogy beszámoltál!!!:))
Nagyon fini, és sikerült elsőre! :)
VálaszTörlésBár lányom közreműködése miatt, sajna 3 tepsivel a kukába landolt, de sebaj, mert ez az állítólagos "fél" adag is ipari mennyiség lett! :) Csak a mi karácsonyunkra akartam csinálni, de annyi lett, holnap még azt is tudunk vinni az ovis karácsonyozásra! :)
Remélem nem haragszol meg, ha ezt leírom, de nekem a megadott kemény cukor mennyiség a feléhez lett kb elég. Sok kisebb mintát is csináltam, a nagyokba tettem csak "üveget".
Köszi a receptet, már ajánlottam másnak is! :)
Gitta
Szia Gitta! Nagyon örülök a sikerednek! Visszanéztem, nem találom hová írtam a cukor adagját, de biztos valahová leírtam. Az az igazság, hogy soha nem üvegezem b mind, így a pontos mennyiséget nem tudom.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNem a receptben írtad, hanem hozzászólásban. Igaz, én csak kiírtam a mennyiségeket, és már nem néztem vissza, és igaz, azt írtad, hogy mennyi volt neked, én eszerint csináltam:
"2009. október 27. 15:08
...200 gr cukrom volt, 3 szinű, szétválogattam, külön külön törtem őket, két két felvonásban. ..."
Gitta