2009. október 8., csütörtök

Mákos-birsalmás és diós-birsalmás rétes



Tegnap mikor megláttam Mohánál a feketeszőlős-mákos rétesét tudtam, hogy valami hasonlót fogok ma készíteni, csak birsalmával, mert sok van most nekem belőle.

Kipróbáltam diós és mákos változatban is. Mindkettő finom, számomra talán egy kicsit a diós finomabb, de a mákos sokkal látványosabb, és kevésbé édes.

Megmostam hozzá egy jó adag birsalmát, kivágtam a magházát, majd lereszeltem. Az egész volt 1,5 kg, de ennek csak a felét használtam el a 4 rúd rétesbe, szóval elég 750 gr tiszta birsalma.

200 gr(750 gr-ra elég 100 gr) barna nádcukrot megolvasztottam, rádobtam a lereszelt birsalmát, majd pároltam együtt kb 15-20 percet. Lehűtöttem.

Hozzávalók a réteshez:

1 csomag 8 lapos rétes lap (Aldisat használtam)

750 gr birsalma és 100 gr barna nádcukor a pároláshoz

7 tojásfehérje

21 dkg cukor

14 dkg mák darálva

14 dkg dió darálva

olaj a kenéshez (dióolajat használtam)

A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felvertem, majd hozzá adtam a cukort, kemény habbá vertem. Ketté osztottam, egyikbe kézi habverővel hozzákevertem a diót, másik részébe a mákot.

Egy réteslapot kiterítettem a munkalapra, megkentem vékonyan olajjal, rátettem egy másik lapot, majd rátettem a dió töltelék felét, ráhalmoztam a1/4 rész birsalmát, majd feltekerte.

Így tettem a másodikkal is, majd a mákost a is ketté osztottam, a többi ugyan úgy ment annál is.

Két tepsire tettem rá, de egyszerre sütöttem a kettő tepsit. 180 fokra tettem be, majd félidőbe megcseréltem a tepsiket, mert a légkeverésem nem jó, így a fenti fentről sütötte, a lentit lentről, de ezzel a kis taktikával egyszerre elkészült az összes.

Ez a habos töltelék nagyon jó, olyan könnyed lesz tőle a rétes, ezután így fogom készíteni a mákos, diós töltelékeket a rétesbe, csak aztán győzzem fehérjével. Köszönet érte Mohának!

10 megjegyzés:

  1. Az is lehet, hogy Karácsonyra bejgli helyett ezt fogom megsütni? - háááát nem is csodálkoznék rajta. Nagyon guszta és biztos, hogy nagyon finom is. (Tartalékolok egy kis birsalmát) Ügyes vagy, gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Jópofa ez a habos töltelék, még én sem hallottam róla. Finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  3. Guszta a rétesed! A birsalma meg külön pikáns ízt adhat neki! :-)...A tojásfehérje nagyon jó plusszban a piskótába is, ha van maradék. Bizony az is sokkal finomabb lesz, ha több a tojásfehérje benne, mint a sárgája... :-)

    VálaszTörlés
  4. Gyonyoruek! Nalam is retes volt tegnap. A kortes es a makos kovetkezik kiprobalasra :)

    VálaszTörlés
  5. Viki, tényleg finom, érdemes kipróbálni!

    Egycsipet, fincsi, merem ajánlani!

    Margitka, köszi szépen!

    Judith, köszi, már megnéztem a tiedet, nagyon mutatósak, nem is tudom, hogy tegnap hogy nem vettem észre. Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek lettek! Birsalma nyammm....

    Ugye milyen jó ezzel a habbal,nem olyan tömör, fojtós a töltelék, és nem is száraz. Ráadásul nem áztatja el a réteslapokat hűlés közben.

    VálaszTörlés
  7. A szokásos szuper receptjeid...
    Birsalmám nekem is van, habár idén még csak egyszer készítettem belőle, akkor is gyümölcslevesbe ment.

    VálaszTörlés
  8. Moha, nagyon finom, annyira, hogy ma egy ovodai rendezvényre is megsütöttem. Többen is elkérték a recit! Köszi mégegyszer!

    Renáta, most azt modtam volna, hogy próbáld ki, nem fogod megbánni, de tudom, a tojásfehérje..., de nélküle is jó páros lehet a dió vagy a mák a birsalmával.

    VálaszTörlés
  9. Eszméletlen finomak ezek a rétesek!!! A birsalma eszembe nem jutott volna, pedig nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  10. Tényleg finomak Trinity! Érdemes elkészíteni!

    VálaszTörlés