2010. május 16., vasárnap

Túrós szuflé

Életem első szufléja! Szerintem nagyon jól sikerült, köszönet érte DebiGabinak! Ugyanis nála láttam meg a héten EZT a szuflét, nagyon megtetszett, s mivel úgyis volt egy kis maradék túróm, és a szufléformáimat még rendeltetésszerűen úgysem használtam (pedig nem most vettem), így eldöntöttem, hogy nem sokat halogatom az elkészítését.
Mivel nekem a formáim kisebbek, és túróm is csak 300 g volt, így átvariáltam kicsit a mennyiségeket, így alakultak a hozzávalók (6 db kb. 130 ml-s formához):

300 g túró
3 halmos ek tejföl
2,5 ek cukor
kiskanálnyi citromlé
kiskanálnyi vanília kivonat
2 tojás
1 púpos ek liszt

vaj és cukor a forma kikenéséhez

A formákat kikentem vajjal, megszórtam kristálycukorral (nem baj ha bőven kenjük meg szórjuk, mert jól karamellizálódott helyenként, gondolom ahol több volt).
A sütőt beállítottam melegedni 180 fokra.
A túrót, tejfölt, cukort, citromlevet, vanília kivonatot, a tojások sárgáját botmixerrel pürésítettem, majd kanállal hozzá kevertem a lisztet.
A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem, majd összeforgattam a két masszát. Belekanalaztam a formákba, majd betettem a forró sütőbe, 25 perc múlva meg kivettem, és kész is volt, szépen felnőtt, nagyon örültem neki, de természetesen ahogy hűlt leeresztett, ahogy a szuflé félék szokták.
Jó melegen, langyosan és hidegen is egyaránt. Ízre a túrógombóchoz hasonlít, de sokkal finomabb, krémesebb, habosabb, és nincs is vele annyi munka.
Szerintem lehet enni desszertként is, de megfelel másodiknak is egy kiadós leves után.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek:))
    És ugye milyen finomak!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép, már nagyon el kellene készítsem én is .-)

    VálaszTörlés
  3. Jajj, de gyönyörűek!!!
    Mióta pályázok ilyen formákra, de erre nincs:(((
    És egyébként olyan finom, mint amilyennek kinéz???

    VálaszTörlés
  4. Szééééépségesek lettek! :) Kicsit félek a szuflé készítésétől, de gondolom az első alkalom után elszáll a félelem.... Ugye?!

    VálaszTörlés
  5. DebiGabi igen, nagyon finomak!

    Ottis, köszönöm! Szerintem megéri megcsinálni!

    Vica, erre felé sincs, egyszer útközben bementünk a Corában, ott vettem. Szerettem eddig is, bár többnyire csak tálalásra használtam, de most mégjobban szívembe lopta magát:))

    Felhőlány, én is azt hittem, hogy valami nagy dolog szuflét készíteni, de látod, elsőre így sikerült, úgyhogy nekem is elszállt a félelmem:D

    VálaszTörlés
  6. Épp most este sütöttem csokiszuflét, de te hogy csináltad, hogy ilyen szép "éle lett" a tetején a szélének? Nem tudom ,mennyire érthető :D Nekem is jól kidagadtak a formából, de simán csak lekerekítettek lettek,egy kerek púp, ez meg olyan mutatós így. Mi a titok? :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek, olyan igaziak :)

    VálaszTörlés
  8. Timus, nekem ezek az első szufléim, nem csináltam velük semmi titkos praktikát, szerintem a recept miatt sikerült így, mert DebiGabinak is ilyen szépen sikerült, nekem is, szóval gondolom, hogy jó recept, jók az arányok benne.

    Lúdanyó, köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Tényleg gyönyörűek lettek. Jobban és jobban hajt rá a lélek, hogy készítsek, csak vennem kell még formákat :)

    VálaszTörlés
  10. Hát ezek szuperűl néznek ki!!
    Szivesen megkóstolnák egyet...kettőt...hármat? :)

    VálaszTörlés
  11. Már Gabinál is tetszett, és a te változatod is helyes!:)

    VálaszTörlés
  12. Bianka, Pesten nem lehet ez gond:D

    Csipet, köszi!

    Edith, szívesen adnék!

    Szepy, köszi!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszták!

    VálaszTörlés