2010. május 13., csütörtök

Szegfűgomba zsályás nokedlivel


Miért jó, ha az ember blogot ír és néha fórumozik is? Mert szerez kedves barátokat, akik ellátják finomságokkal.
Tegnap csöngetett a postás, és egy nagy levelet adott át, ami egy becsomagolt bonbonos doboz volt. Mikor a feladó nevét láttam már sejtettem, hogy gombát rejt a doboz, mert Évica (ő is ír blogot, ITT meg lehet nézni) többször említette, hogy majd küld nekem erdei gombát, amit ő saját kezűleg szed, de mégis meglepett a dolog. Kibontottam a csomagot, és gyönyörű szép szegkfűgomba volt benne. Vica, nagyon szépen köszönöm!
A hűtőbe tettem dobozostól a gombát, és a nap folyamán többször bele bele szagoltam, annyira jó illata volt, hogy nem győztem vele betelni. Hát hiába, csak nem a bolti csiperke, ezen érződik az erdő illata.

Tegnap ezek után folyton azon járt az agyam, hogy mit készítsek belőle.
Végül nagyon egyszerű elkészítést választottam, hoyg a finom gomba minél jobban érvényesülhessen.
A gombát (kb 280 g volt) jól megmostam, szárától megszabadítottam (a szárakat apróra vágtam, majd fagyóba raktam).
Vajon(kb 30 g) megfuttattam 1 fej vöröshagymát, majd ráreszeltem vagy 5 gerezd fokhagymát, sóztam, majd rátettem a gombafejeket, és addig sütöttem, míg elfőtte a leve nagy részét. Fűszereztem borssal és paprikával.
Köretként zsályás nokedlit készítettem, ami szerintem jól illett hozzá. Még nagyon rég láttam egyszer Stahl műsorában, hogy csinált egy hasonlót, nokedlit főzött, majd friss zsálya leveleket sütött meg kicsit liba zsírban, és abba keverte a nokedlit, feltétnek hagymát sütött hozzá. Na én ezt mindig is kiszerettem volna próbálni, de soha nem volt friss zsályám, most sem, így 1 teáskanálnyi szárítottal helyettesítettem. Libazsírom sem volt itthon, ezért vajban (kb 40 g) sütöttem pár percet a zsályát, majd abba forgattam bele a nokedlit. A nokedlit 2 tojásból késztettem.
Hát a szárított zsálya nem a legjobb választás erre a célra, mert nem tud átpuhulni, keménykés marad, friss zsályalevél szerintem sokkal jobb lett volna hozzá, de ízben nagyon finom volt, lesz még ismétlés, amint tudok friss zsályalevelet szerezni.


9 megjegyzés:

 1. ÓÓÓ remek, imádnám én is, de jó dolgod van :D

  VálaszTörlés
 2. Ez nagyon szuper kaja! Tetszik.

  VálaszTörlés
 3. Juj de guszta lett!

  VálaszTörlés
 4. Jajj, de guszta!!! Nagyon megenném... :-)

  VálaszTörlés
 5. Bianka, ugye? Erre mondják azt, hogy szegények vagyunk, de jól élünk:D

  Wise Lady, köszönöm, finom is volt!

  Mary, köszi!

  Kati, adnék én szívesen!

  VálaszTörlés
 6. Szia Noémi!
  Tényleg jól néz ki! Nálunk lehet ilyen gombát kapni????

  VálaszTörlés
 7. Ez szuper!:-)) Az ajándék is, az étel is szívmelengető!:-))

  VálaszTörlés
 8. K. Csilla, köszi! A nálunk helyileg mit jelent?

  Andi, ugye? Az én szívemet is nagyon megmelengette a csomag!

  VálaszTörlés
 9. Tényleg aranyos Évica! .. Te pedig finomat csináltál belőle! :-) .. Zsályával én még sosem csináltam gombát, pedig van bőven... Majd talán kipróbálom egyszer!

  VálaszTörlés