2010. augusztus 12., csütörtök

Kikavart tök


Gyermekkoromban rémlik, hogy ettem ilyet, de nem hagyott bennem mély nyomot. Persze padlizsánkrémként akarták "eladni" nekem, arra meg erős túlzással sem hasonlít, maximum csak annyiban, hogy majonézes mindkettő, és kenhető. Hiába, a töktől nem lehet padlizsán ízt elvárni, sem fordítva. Ettől függetlenül finom kis kence, és rengeteg tök eltüntethető vele.

A gyermekkori emlékeket Ottis juttatta eszembe pár napja, s mivel felgyűlt megint a sok tökféle, így elkészítettem, jól tettem. 4 főből 3-nak ízlett, a nagylány állt ki megint a sorból, lassan már nem is mérgelődöm rajta.

Receptet külön nem írok, csak az elkészítésének menetét.
1 kg (nem lesz sok, rettentő sok víz kifolyik belőle a csepegtetéssel) tököt (tisztán) felkockázzunk, sós petrezselymes vízben puhára főzzünk. Leszűrjük, botmixerrel pépesítjük, jól lecsepegtetjük. Készítünk hozzá 1 tojásból majonézt (én a krumplisat használtam ehhez is), majd összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, vagy amivel szeretnénk.

8 megjegyzés:

  1. Egyre jar az agyunk a viraggal!:))

    VálaszTörlés
  2. Bianka, szerintme megér egy próbát:)

    Edó, hiába, nyár van, kár lenne a virágot kihagyni:))

    VálaszTörlés
  3. Hu, de regen ettem mar, pedig annakidejen nagyon izlett nekem!

    VálaszTörlés
  4. Akkor nem csak nekem gyerekkori emlék a majonézes tök .-)

    VálaszTörlés
  5. Éppen ma főztünk egy jó nagy adag padlizsános zakuszkát. 8 liter lett a végeredmény. Én imádom... Szerintem ez tulajdonképpen egyfajta padlizsános krém... :-)

    VálaszTörlés
  6. Margitka, a zakuszkát én is nagyon szeretem, szoktam is főzni rendszeresen. Ez azért más, sokkal sokkal másabb, de ez is az is finom!:))

    VálaszTörlés