Azért hívtam el nyárinak, mert gyorsan elkészül és savanykás, ha teszünk bele kefirt vagy joghurtot, és egy ilyen tulajdonságokkal bíró leves, nagyon jól jön a nyári nagy melegben.
Egész nyáron ez (vagy ehhez hasonló, más zöldségekkel) készült, ha gombóclevesre vágytunk, a hosszan fövő változatot (ITT olvasható) hagyom a hűvösebb napokra.
Hozzávalók (kb. 3 l leveshez):
kb. 350 g finomra darált pulykahús
kevés (kb 2 ek) kefir
zabpehely
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 kockacukornyi finomra vágott hagyma
2 répa
3 krumpli
2 maréknyi zöldborsó
só, bors, paprika
2 evőkanálnyi sóban eltett tárkony
Tálaláshoz pluszba még kefir vagy joghurt.
A zöldségeket a szokásos módon megpucoljuk, a répát vékonyra gyaluljuk, a krumplit kockázzuk.
A húst összekeverjük annyi kefirrel és zabpehellyel, hogy formázható masszát kapjunk (a zabpehely egyáltalán nem fog érződni benne), fűszerezzük a fokhagymával, vagymával, sóval, borssal egy evés pirospaprikával. Ha a gyerekek megeszik, akkor keverhetünk pele apróra vágott petrezselyemzöldet is, mert jól mutat úgy és finom is.
A répát 2-3 evőkanál olajon addig pirítjuk, míg szépen meg nem színesíti az olajat. Ekkor kiszedjük, félretesszük. Az edényt felöntjük vízzel, sózzuk, beletesszük a tárkonyt (én teatojásba szoktam betenni) majd hagyjuk hogy felfőjön. Mikor forr a víz beletesszük a húsgombócokat, főzzük kb. 15 percig, majd beletesszük a zöldségeket (répát is) és puhára főzünk benne mindent.
Ha mindenki kefirrel/joghurttal kéri, akkor már a főzés végén beletehetjük, ha nem tálaljuk külön.
(Házilag készült kaukázusi kefir nagyon jól vegyül a levesben, nem lesz csomós, boltihoz érdemes egy szűrőt használni.)
Micsoda fenséges képt, nagyon finom lehet
VálaszTörlésGyönyörű a tálalás!:)
VálaszTörlésNagyon jol nez ki!
VálaszTörlésHű, ez fincsi lehet, teljesen megkívántam. :))
VálaszTörlésMilyen klassz kép! És a leves is finom lehet, az tuti :)
VálaszTörlésNem gondoltam volna, hogy egy leves rabul tud ejteni, engem, a notórius leveskerülőt. Jelentem: mégis. Egy jó nagy tányérral kérnék, sok zöldséggel és még több gombóccal, tűzforrón. Köszönöm.:)
VálaszTörlésMostanában nem sok levest főztem, olyan jól nézki a gombóc levesed, hogy érzem az ízét a számban....
VálaszTörlésLevest fogok főzni:-)
Köszönöm az inspirációt!
Örülök, hogy ennyire tetszik nektek! Igazából nekem a hideg gyümölcslevesek mellett ez a másik nyári kedvenc levesem, könnyű, mégis tartalmas, kellemesen savanykás, frissítő, szóval jó.
VálaszTörlésNem vagyok mesterszakács, üdv itt nálam! Szívesen!:)
Ms. Poppy, küldöm!:))