2010. február 10., szerda

Kakaós-fahéjas kuglóf

Szilveszterkor kóstoltam egy ilyen kuglófot, nagyon finom volt, megkaptam a receptjét is, így elkészült nálunk is immár másodjára. Finom, foszlós, könnyű tésztája van, s mivel már másodjára készült, így tudom, hogy másnap is finom, puha.
Nemcsak a tészta kétszínű, hanem töltelékként van közte kakaós-fahéjas cukor is, csak ez látszatra a kétszínű tészta miatt kevésbé hangsúlyos.

Hozzávalók egy nagy kuglófformához:

2,5 dl tej
70 gr olaj
1 tojás + egy sárgája
1/2 tk
580 gr liszt
7 csapott ek cukor
30 gr élesztő

+1 ek kakaó kevés vízzel elkeverve a tésztához
+ fahéjas-kakaós cukor ízlés szerint (én most 160 gr cukorhoz tettem egy kanál kakaót, és két teáskanál fahéjat)

A tejet, olajat, tojást, sót a kenyérsütő aljába mérjük, majd rá a cukorral elkevert lisztet, a tetejére a az élesztőt. Bedagasztatjuk, lágy tésztát kapunk, majd elfelezzük, a feléhez hozzágyúrjuk a kakaót is. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztákat.
Mindkettőt lisztezett felületen kb 40x30 cm téglalappá nyújtjuk, majd a fehéret megszórjuk a kakaós-fahéjas cukor felével, rá a kakaós lap, ismét megszórjuk a kakaós-fahéjas cukorral, majd beigliszerűen feltekerjük keskenyebb oldalánál kezdve.
A formát zsírozzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, beletesszük a tésztát, majd kb 30 percet pihentetjük meleg helyen, majd 175 fokon sütjük míg készen nem lesz. Nekem ez kb 80 perc volt. Tűprobát végezzünk egy saslipálcával. Kb 15 perc után ajánlatos egy alufóliával letakarni, hogy a teteje ne égjen meg.

20 megjegyzés:

  1. Jajjj, de szep kivul - belul!

    VálaszTörlés
  2. Judith, köszi! Finom is.

    Kata, köszönöm neked is!

    VálaszTörlés
  3. nagyon jól néz ki! eltudom képzelni egy bögre habos kakaó társaságában, pont illene hozzá. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gyönyörű a kuglófod!
    Azt hiszem hamarosan én is beruházok egy kuglóf sütőformára.

    VálaszTörlés
  5. Brigi, köszi!

    Christaylor, én is eltudom képzelni, holnap lehet az lesz a reggeli.

    Anikó, köszi! Amúgy megsúgom, hogy az előzőt nem is kuglóformába sütöttem, mert túl szélesre nyújtottam, így nem fért be a formába, így kalácsformába tettem, úgy is jó volt.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon gyönyörű lett a kuglófod!Gratula!!!!

    VálaszTörlés
  7. Jaj de szép lett! Pont ma reggel gondoltam rá, hogy sort kerítek megint a kelt kuglófra, és lehet, hogy felturbózom így, ahogy te a cukorral.

    VálaszTörlés
  8. Igazán szépre sikeredett kívül-belül! :)
    Jó ez a forma!

    VálaszTörlés
  9. DeeDee köszönöm!

    Moha, szerintem fincsibb, ha töltelék is van benne, nemcsak a kétszínű tészta, szerintem érdemes megcsináld így is.

    Raindrop, köszi, én is nagyon szeretem a formám, főleg mert agyag forma, és a konyhát is díszíti.

    VálaszTörlés
  10. Hűha, ez aztán csodaszép lett!
    Kívülről-belülről, csodaszép! Egészben olyan a képen, mint egy abroncsos szoknya :)

    VálaszTörlés
  11. Garffyka, üdv nálam!
    Nekem nem jutott eszembe az abroncsos szoknya, de most ahogy mondod tényleg olyan!

    Kinga, köszi!

    VálaszTörlés
  12. Ma is tetszik :)
    Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Gyönyörűek a tortáid, a kislányomnak szeretnék a szülinapjára én is csinálni fondant-os tortát. Azon gondolkodtam, hogy ha rózsaszínűt szeretnék, akkor meggyszörpöt (házi) használhatnék-e a színezésre, nem rontaná-e el a fondant minőségét? (Már leírtam a kérdést a másikhoz is, de nem tudom, mennyire van időd mindig nézni a kérdéseket. :) )

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Andi

    VálaszTörlés
  14. Graffyka,örülök! Én is köszönöm!:D

    Zsiri, köszönöm neked is!

    Andi, köszönöm! A másikban válaszolok.

    VálaszTörlés
  15. Jesszusom, de gyönyörűűűű! Mintha egy csipkés szoknya lenne rajta!:)

    VálaszTörlés