Kipróbáltam, hogy hogyan működik a zabpehely palacsintánál, azt kell mondjam, hogy nagyon jól! Eddig is tk lisztekkel keverve készítettem a palacsintát, szerette mindenki a családban, de sütésével voltak problémáim, ugyanis sokkal lassabban sült át, zabpehellyel viszont ezt nem tapasztalom, sokkal könnyebben átsül , és nagyon finom a végeredmény.
Hozzávalók:
150 gr finomliszt
100 gr finom őrlésű zabpehely (házilag finomra darálva egy késes elektromos darálóval, kávédarálóval)
50 gr Graham liszt (legközelebb lehet ezt is zabpehellyel helyettesítem)
2 tojás
7 dl tej
1 ek méz
csipet só
2 kockacukornyi olvasztott vaj
víz( ásvány vagy szóda még jobb) amennyit igényel
A víz kivételével mindent simára mixerezzük, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy megfelelő sűrűségűt masszát kapjunk. A zabpehelyl elég sok folyadékot felvesz, így sütés közben is kell pótolni a folyadékot, én hol vizet tettem utána hol tejet.
Olajjal vékonyan kikent (sütőecsettel) palacsintasütőben sütöttem.
Ebből az adagból nekem 20 db kb 21 cm átmérőjű palacsinta sült ki.
Hozzávalók a túrós-meggyes töltelékhez:
250 gr túró
100 gr mirelit meggy
1 halmos ek tejföl
1 tojás
cukor, vaníliás cukor ízlés szerint
A meggyet apróra vágjuk, elkeverjük a túróval, tojssárgával, tejföllel,vaníliás cukorral.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd adunk hozzá 2-3 ek cukort, kemény habbá verjük.
A túrós töltelékhez hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét.
Ez a töltelék 8 db palacsintához volt elég.
A megtöltött palacsintákat egy margarinnal kikent sütőedénybe tesszük, tejföllel megkenjük, majd 200 fokon addig sütjük míg szép színt kap a teteje.
A végeredmény, nekem nagyon ízlett, én amúgy a hagyományos túrós palacsintát nem igazán szeretem, férjem, aki szinte csak a túrós palacsintát szereti ő azt mondta, hogy sokkal könnyebb mint a másik, nem annyira folytós, ennek ellenére mégis a hagyományos számára a kedvesebb.
Teljesen kihűlve talán még finomabb mint melegen.
Én még csak péksütihez próbáltam a zabpehely lisztet, ahhoz is jó volt. Nagyon tetszik a díszítése is, jók a pöttyök és a masni!
VálaszTörlésKata, én is most próbálgatom több mindenhez, eddig pozitív a kísérletezgetés, és ami a legjobb így a többiek is gond nélkül megeszik. A masni száras, leveles meggy akar lenni, ezek szerint nem sikerült túl jól megrajzolni:(
VálaszTörlésUgyan már, az én fantáziám is működhet rosszul:D
VálaszTörlésRemélem, hogy 1 valaki legalább felismeri:D, akkor megnyugszom, hogy nem nagyon béna.
VálaszTörlésNagyon guszta, még mindig, de még mindig nem próbáltam a rottyantott palacsintát, de ideje lesz!
VálaszTörlésSőt, még tk lisztet, és zabpelyhet sem kóstoltam:(((
Ja, én rögtön meggynek gondoltam, de lehet masnis meggy is, nem??:))
VálaszTörléshozzád hasonlóan én sem vagyok odáig a túrós palacsintáért, ami azért fura, mert gyerekkoromban meg eléggé kedveltem, de ilyen változatban eléggé megjött az étvágyam rá.
VálaszTörlésés én felismertem, hogy az meggy! elsőre! jó, mondjuk még egy pár cseresznye is lehetne, de akkor nem passzolna az ételhez.
és szerintem gyönyörűen van megrajzolva. :)
Vica, a rottyantott palacsintát meglehet csak fehér lisztből is csinálni, és a legjobb ha nem jénaiba, mint én a múltkor, hanem sima tepsibe süti az ember, mert a ropogós részek a legjobbak benne, és jénaiba nem tud annyira kipirulni.
VálaszTörlésÖrülök, hogy felismerhető!
Christaylor, én gyermekkoromban sem kedveltem, de így gyümölccsel, tojáshabbal egész jó lett, így már besorolható a kedvencek közzé, amúgy szerintem finom lenne ez sárgabarackkal is.
Nagyon aranyos lett a tálalás, rég tetszett már ennyire gasztro témájú fotó! :)
VálaszTörlésde gusztii :P
VálaszTörlésNem sűrűm készítek túrós palacsintát, de ebből most megennék egyet-kettőt-... :D
VálaszTörlésKinga, köszönöm szépen! Bár én fele ennyire jónak sem ítélem a képet, de örülök, hogy tetszik.:D
VálaszTörlésTündérke, köszönöm!
Egycsipet, későn jöttél, elfogyott, de következő alkalommal szólok!:D