2011. december 12., hétfő

Túrós pogácsa

Eddigi legjobb pogi amit készítettem, másnap is puha, élvezhető. Többször készítettem már, eddig mindig csak fehérliszttel. Most csempésztem bele egy kis Graham lisztet is, így is finom bár kétségtelen csak fehérlisztel jobb.
A receptet a NoSaltyn  találtam, ITT, mivel a recept jó úgy ahogy van, ezért másolom:

250 g margarin
2 dl tejföl
500 g liszt
1 tojás
250 g túró
30 g élesztő
3 szűk tk só
125 g reszelt sajt (ha a tetejére is szeretnénk tenni akkor oda is 125 g)
1 tojás megkenni a tetejét
szezámmag vagy mák a tetejére

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, belekeverjük a sót, túrót. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk a tojással együtt, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd megszórjuk a sajttal, hajtogatjuk, majd kb. 15 perc pihenés után ismét hajtogatjuk. Összesen 3x hajtogatjuk, utána megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd ha valaki nem lusta mint én, akkor pogácsaszaggatóval szaggatja, én csak simán kockákra vágom egy derejevágó segítségével. (Számomra a kis kocka alakú pogácsa is pogácsa, és ha már hajtogatok 3x, akkor nem fogom a hulladékot újból begyúrni.)
175 fokon sütjük. 

Most 15 dk Graham liszt is volt benne (a többi 35 dkg sima fehér liszt), és a margarin egy részét lecseréltem vajra. 

2 megjegyzés:

  1. Na , ezt én is így készítem , mert még a cukor betegek is ehetik.

    VálaszTörlés
  2. Ma reggel megsütöttem. Nagyon finom!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés