2011. február 10., csütörtök

Gerslis lencsekrémleves

Igazán finomra sikeredett, ez a télies hangulatú, véletlen szülte leves.
Volt kb. 1.5-2 l húsleveslevem, ez szolgált alapnak. Elfeleztem, egyikbe odatettem kb. 4-5 (lehetett volna többet is, így utólag azt mondom, nagyon jó a levesbe) kanálnyi gerslit főni, mikor már tejesen megpuhult (több volt mint egy óra az biztos), akkor egy kisebb répát is belekockáztam. Az elfőtt levet vízzel pótoltam. Sózni csak óvatosan, a húsleves eleve sós, ráér a végén is ha szükséges.
A másik felébe kb. 250 g lencsét tettem, egy negyed hagymát nagyobb darabokra vágva, és 2 fokhagymagerezdet, 2 babérlevelet. Puhára főztem, kivettem a babérlevelet, majd kb. 1 dl tejföl hozzáadásával leturmixoltam. Nem tetszett benne a sok kis héjdarabka, ami nem ment teljesen szét, ezért átpasszíroztam. Ez lett a leves leve, azaz a krémlevesrésze. Betétként került hozzá a húslevesben főt gersli, és répa, persze a levével együtt (ha szükséges ekkor még önthetünk hozzá vizet, ha túl sós lenne, vagy ha túl sűrű, vagy tehetünk bele sót, ha még igényeljük), majd a kettőt együtt újra felforraltam.
Sütöttem mellé kolbászt is apró darabokra vágva, de olyan jó lett a leves magába, hogy végül kolbász nélkül ettük, nem hiányzott belőle.
Látványra nem szép, de annál finomabb.

10 megjegyzés:

  1. hmmm, kipróbálom...:-)köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik! Szeretem a leveseket, és ez annyria guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. nincs a látvánnyal sem az égvilágon egyetlen probléma. max annyi, hogy nem látom a saját tányéromban.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, jó fénykép!:-))

    VálaszTörlés
  5. Pár hete vettem gerslit, de még csak ismerkedem vele. Lehet, hogy ezt a levest kipróbálom. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Jó az ötlet nekem zöldséglevesem van maradék feldobom ezekkel a finomságokkal Szép napot.

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy tetszik ez a kis egyszerűség. :)

    Mónika, és ha minden jól megy (és miért ne menne), ma is kerül fel a blogra gerslis recept. Én sem régóta használom, de nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  8. Ok, köszönöm. Figyelni fogom a recepteket!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem a levest, és igazán finom lett! Annyi változtatással, hogy az átpaszírozott lencsét én ismét összeturmixoltam egy kis lével, és hozzáadtam a leveshez, így a színe még sötétebb, az íze pedig még intenzívebb lett. Picit sűrűbbé is vált, de nekünk így is ízlett.
    Köszönöm a receptet! :-)

    VálaszTörlés