Több év kihagyás után újból elkezdtem kenyeret sütni. Receptért ki máshoz mentem volna mint Limarához, s örömmel nyugtáztam, hogy nem is megy olyan rosszul.
Érdemes körbenézni nála a bejegyzést, rengeteg jó tanács és praktika olvasható a bejegyzésében.
Hozzávalók:
500 g kenyér liszt ( vagy 250 g finom liszt+250 g rétes liszt, vagy 500 g finomliszt+ egy púpos kiskanál sikér)
3 dl víz
20g élesztő
2 kiskanál só
kiskanál ecet
2 kanál olaj
Az olajat kivéve mindent összegyúrunk, kb 10 perc dagasztás után hozzáadjuk az olajat, még 5 percig dagasztjuk, majd meleg helyen kb 40 percig kelesztjük, majd finoman átgyurjuk, még 15 percet kelesztjük. Utánna formázzuk.
Meleg helyen kb 50 percet kelesztjük, de ez hőmérséklet függő. Kelesztés után vágjuk be a kenyeret, majd forró 230 fokos sütőben sütjük letakarva 40 percet, fedő nélkül 10-15petcet míg szép színe lesz.
Mivel a finomliszt az olcsó én azt használok, tökéletesen működik sikérrel is, rétesliszttel keverve is.
Sütéshez vaslábast használok, a kenyeret és a fedőt is megspriccelem vízzel. A vaslábast előre a sütővel egyszerre felforrósítom.
Az 500 g liszthez elég egy kb 3.5-4 literes edény, ebből bő 750 g kenyér lesz, másfél kilós kenyérhez szükség van legalább egy 6-6.5 literes edényre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése