2012. december 2., vasárnap

Csokis-meggyes piskótatekercs


Ritkán sütök mostanság saját részre, látszik is a blogomon, ha meg sütök, akkor meg semmi újat, csak a régiekből mazsolázgatok. Ilyen időszakot élek, de nem baj, kell ez az időszak nekem, átértékelem a dolgokat, mi a fontos, mi nem, mire kell több idő, mire nem, mivel foglalkozzak, mivel nem...
Advent van. Az advent számomra amúgy is egy ilyen időszak, várok, készülök, testiekben is, de lelkiekben is a karácsony ünnepére. Jó kicsit elcsendesedni a pörgésben, jó kicsit megállni, gondolkodni.

Na de ebben a blogban nem ez a lényeg, hanem a recept.

Piskóta hozzávalói:
6 tojás
6 púpos evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
A tojást szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, legvégül hozzászitáljuk a lisztet, elkeverjük. Kikenjük gáztepsi méretű 2 sütőpapírral, majd 175 fokon megsütjük. Miután megsült papírról leválasztjuk, majd feltekerjük, és így feltekerve hagyjuk kihűlni.

A krém hozzávalói:
4 tojás
200 g cukor
100 g darabolt étcsoki
2 ek. kakaó
kis diólikör (vagy rum)
200 g vaj
A cukort az egész tojásokkal "fehéredésig" habosítjuk, majd gőz fölött állandó keverés közben hőkezeljük a krémet (5-10 perc, míg fel nem forrósodik a krém, ujjammal szoktam ellenőrizni, nem kell felfőzni). Ezután beletesszük a csokit és a kakaót, addig kavarjuk, míg felolvad benne a csoki.
Ezután jól kihűtjük (ne sajnáljuk a hűtésre az időt, ugyanis akkor lesz jó habos a krém, ha jól behűtjük az alapot)
Miután kihűlt az alap szobahőmérsékletű vajjal kikavarjuk. A krém készítése részletesen képekkel ITT megtekinthető.

A piskótákat kitekerjük, megkenjük a krémmel, egyik végébe meggyet sorakoztatunk, majd erről az oldalról feltekerjük a tekercset. Kihűtjük, majd tetszés szerint szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Szeretem a receptjeidet, egyik jobb mint a másik. Sajnálom hogy mostanában kevesebbet alkotsz. Remélem sikerül mindent rendezned és talán a jövő év tele lesz pozitív dolgokkal :) Ölelés neked!

    VálaszTörlés
  2. Noémi,ezzel még sokan vagyunk így.Valóban jó lenne kicsit elcsendesedni,elgondolkodni,átértékelni bizonyos dolgokat..sajnos a külvilág épp ebben az időszakban a legrohanósabb,és emiatt ahelyett,hogy nyugodtak lennénk,még stresszesebbek vagyunk.Én például úgy vagyok vele (lehet a munkahelyem miatt is),hogy mire elérkezik a karácsony,addigra legalább ötször karácsonyoztam már,így egy kicsit kiégek addigra.Oviban szerepelünk,gyerekek szerepelnek,jön az angyal a suliban,oviban,vásárolunk,megszervezünk ezer dolgot..hogy mire a magunk karácsonya eljön,addigra már únjuk az egészet.

    VálaszTörlés