2011. április 16., szombat

Húsos tarhonya

A tarhonya egyike azoknak az ételeknek, amit mind a négyen szívesen eszünk. Viszonylag sűrűn készítem, mégsem került fel eddig a blogra. Ez most megérdemli, hogy felkerüljön, mert a tészta házi készítésű, és igazán nagyon finom. Anyósom volt nálunk a héten, és ő készítette a tésztát házi tojásból, köszönjük szépen itt is! Annyira szép sárgára sikerült, hogy kicsit sajnáltam tarhonyának felhasználni, mégis így döntöttem, és vacsira elkészítettem.

Évek óta ugyanúgy készítem a tarhonyát, pulykahússal, próbálkozom olykor más hússal is, de nekünk ezzel jön be leginkább.
A pulykahúst (kb. fél kiló) kockákra vágom. Sokok hagymát (2-3 fej) üvegesre párolok kicsi zsíron (ehhez mindig zsírt használok), majd fokhagymagerezdeket (5-6 gerezd) teszek rá, ízesítem sóval, sóban eltett paprikával, majd megy rá a hús. Babérlevelet is teszek közzé, majd a hús kifehéredése után fedő alatt főzöm puhára. Mikor már minden puha, borssal és fűszerpaprikával ízesítem, ha kell sózom. Mire a hús megpuhul a fokhagyma szét megy benne, ezért nem szoktam sem reszelgetni, sem apróra vágni. Ha szükséges önthetünk a főzés közben alá kis vizet, bár egy jó vastag aljú edény esetén erre nincs szükség, jó szaftos lesz a végeredmény víz nélkül is.
Miközben a hús készül, a tarhonyát (kb. fél kiló) szárazon egy edényben megpirítom (zsiradék nélkül) majd forrásban lévő vízben megfőzöm, szűröm. Ezután vagy összekeverem a hússal, vagy csak a hús szaftjából merek rá pár kanállal, és külön tálalom.

1 megjegyzés: