2011. január 6., csütörtök

Sajtos roló


Tervbe vettem, hogy megtanulok sajtos rolót készíteni. Ez volt ma az első próbálkozás. Nem lett rossz, férjem szerint úgy jó ahogy van (hát persze, eddig csak boltit evett), de nekem valami hiányzik belőle, nem a krémjéből, hanem a tésztájából, de majd finomítok rajta.
A krémek és a tészta után is neten keresgéltem, legszimpatikusabb krémet Gizinél találtam meg, ezt használtam fel kicsi módosítással.

Hozzávalók a krémhez:

3 tojássárga
3 csapott evőkanál liszt
3 dl tej
100 g tömlős sajt (füstöltet vettem)
200 g reszelt trappista sajt
75 g margarin
75 g vaj
só, bors, szerecsendió

A liszthez adunk egy kis tejet, csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, és a maradék tejet, jól elkavarjuk. Hozzáadjuk a tömlős sajtot, 50 g reszelt sajtot, fűszereket ízlés szerint, majd sűrű péppé főzzük. Jól lehűtjük.
A vajat (lehet csak vajjal, vagy csak margarinnal is, vajjal finomabb, margarinnal olcsóbb, ez egy arany középút) a margarint és 100 g reszelt sajtot jól kihabosítunk, majd hozzáadjuk a lehűlt pépet ezzel is jól eldolgozzuk, ha kell még ízesítjük. Egy habzsákba töltjük a kész krémet, majd a kihűlt rolókba töltjük, végeit belemártjuk reszelt sajtba. 22 rolót sikerült ezzel az adaggal megtöltsek.

A tészta receptjét most nem írom még be, amúgy is azt lehet bolti leveles tésztával helyettesíteni. A lényeg, hogy kinyújtás után kenjük le egy kis tojásfehérjével (bőven marad a krémtől, abból használunk fel egy keveset), majd vágjuk kb. 2,5 cm vastag szalagokra.Az előre zsiradékkal megkent formákra tekerjük fel a tésztaszalagokat úgy, hogy kb. fél centi mindig fedje az előzőt, majd erős tűzön süssük meg.
Formát én százforintos boltba vettem, 12 van egy csomagba és 800 Ft körül volt az ára. Habtekercs forma névre hallgat, a Cserni Gépműhely Kft gyártja, megvagyok vele elégedve, a második adagnál már meg sem kentem zsírral, s mégis szépen lejött róla a megsült tészta.

UI: Tud valaki nekem segíteni? Miért van az, hogy sokszor (pl. a fenti képnél is nagyon szembetűnően) a felirtat nagyon elmosódik mikor átkerül a számítógépről a bolgra? A gépen nézve semmi baja, itt meg, szinte egy pacakontúr van körülötte.

12 megjegyzés:

  1. Szia!

    Azért mosódik el, mert nagyon kicsi a kép felbontása és gondolom még nagyítasz is rajta...
    üdv. juharszirup

    VálaszTörlés
  2. Köszi az ötletet, de tartok nem ettől van, a képek felbontása kipottyanva a fényképezőgépemből 3470x2604, ezt szoktam lekicsinyíteniúgy hogy a legnagyobb hossz 450 legyen. Így most a fenti kép a gépemen 351x450-es.
    A blogger még ezen is kicsinyít, és csinál belőle 312x400-ast. Szóval nem nagyítok a képeken. A feliratozást akkor csinálom mikor már átméreteztem a képet.

    VálaszTörlés
  3. Ezer éve nem ettem ilyen sajtos rolót. Beállítom a sorakozó receptek közé. :)

    VálaszTörlés
  4. A hosszabbik oldalt 800-ra méretezd és 300dpi-t használj. Most a fotód csak 21kb, ami nagyon kicsi...200-300kb között jó minőségű lesz.

    VálaszTörlés
  5. Thrini, én is rég ettem, nem tudnám megmondani mikor, de most jól esett:))

    VálaszTörlés
  6. Juharszirup, köszi! Most már értem mi a gond. Bevallom, eddig fogalmam sem volt mi a dpi, nem is hallottam róla. Csak azt vettem észre, hogy van olyan kép ami nagyon sokat romlik az átpakoláskor. Mos már értem miért, amiből sokat vágok, az sokkal kevesebb képpont lesz, a végső képet megy ugyanakkorára csökkentem, azután akkor erre is figyelek. Én a PhotoScape képszerkesztőt használom, megkerestem rajta hogy hol lehet állítani a dpi-t és sajnos csak a nyomtatásnál. Akkor ha jól értem csak az lehetőségem marad, hogy megpróbálok minél kevesebbet vágni a fotókból, illetve nem ennyire lekicsinyíteni, ugye? Vagy más képszerkesztőt használni.

    VálaszTörlés
  7. A kicsinyítés előtt vagy után vágod meg a képet? Előtte kell, mert utána úgy van ahogyan írod, hogy kevesebb képpont lesz...és azért nem lesz jó. Én Photoshop CS2-t használok...
    Remélem segítettem...:)

    VálaszTörlés
  8. Családi tűzhely:)

    Juharszirup, előtte vágok, utána kicsinyítek, csak sokszor rengeteget vágok, pl. ennél is legalább a 7/8-át levágtam, maradt 1/8-ad. Porbálom majd úgy beállítani, hogy ne kelljen ilyen sokat vágjak. Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél!

    VálaszTörlés
  9. A technikai dolgokhoz nem igazán tudok hozzászólni, de a sajtos rolók tetszenek!:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszták és biztos finomak is.

    VálaszTörlés