2010. november 6., szombat

Áfonyás piskótatekercs

A héten gyönyörű piskótatekercseket láttam, Ms. Poppynál, és a Kifőztük újságban is, egy sütőtökös krémsajtos verziót. Hát nagyon megtetszett, és eldöntöttem, hogy előbb utóbb mindenképp kipróbálom. Szintén a héten ölembe hullott, fél kiló lefagyasztott áfonya, azaz a sógornőm ölébe hullott, ő meg adott nekem is belőle, s kíváncsian várja, hogy mit csinálok belőle. A gyönyörű tekercsek után mindenképp piskótatekercsben gondolkodtam, hát az enyém ilyen lett. Nem túl szép (nem használtam zselatint fixáláshoz, így vágásnál maszatolódott a krém, ezért nem szép, legalábbis erre fogom), de nagyon finom. Levontam a konklúziót, nem érdemes tekercselni, egyszerűen összerakható egy edénybe is, és lehet kanalas desszert.

Hozzávalók:

a piskótához
4 tojás
4 csapott ek cukor
3 halmos ek liszt
1 halmos ek kakaó
1 ek olaj
csipet só
pár csepp citromlé

az áfonyás krémhez
250 g áfonya
3 dl almalé
40 g pudingpor (1 csomag)
3 ek cukor (vagy ízlés szerint)

a fehér krémhez
250 g alaposan lecsöpögtetett tejföl (vagy mascarpone sajt)
4 dl tejszín
ízlés szerint porcukor és vaníliás cukor

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez adjuk a sót citromlevet kemény habbá verjük, majd a cukorral együtt nagyon kemény habot verünk belőle. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat, majd a kakaóval elszitált lisztet (ezt már csak egy habverővel). Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, ezen eloszlatjuk a tésztát, 175 fokon sütjük. Vigyázzunk ne süssük túl, mert feltekerésnél elreped.
Miután megsült rögtön lehúzzuk a sütőpapírról, majd a sütőpapírral együtt feltekerjük, hűlni tesszük.

Közben elkészítjük a krémeket.

Az áfonyát 2 dl almalével főzni tesszük. 1 dl almalében elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd mikor felforrt az áfonyás almalé hozzáöntjük, megfőzzük, vízfürdőbe néha belekeverve lehűtjük.

A tejszínt 3-4 ek porcukorral kemény habbá verjük, ketté osztjuk, egyik részét félretesszük a külső borításra . A lecsepegtetett tejfölt porcukorral és vaníliás cukorral elkavarjuk, majd hozzá adunk pár kanál felvert tejszínt, fellazítjuk, majd az egészet egymásba forgatjuk.

A kihűt lapot megkenjük először a tejszínes krémmel, majd eloszlatjuk rajta az áfonyás krémet, feltekerjük. Kívülről megkenjük a maradék tejszínnel.


Tálalás előtt megszórjuk kakaóval, mintázzuk tetszés szerint.

13 megjegyzés:

  1. Hú!
    Ez baromi jól néz ki!
    És az a díszítés!!!
    Küldenél belőle?:P

    VálaszTörlés
  2. Még hogy nem szép? Igaz, nem az, ez gyönyörű!!!
    Imádom az áfonyát. Csodás a színe és az íze. Nagyon finom lehet ezzel a krémmel. A díszítésed meg csak hab a tortán.:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű!!!!! :)

    Minden tortád csodaszép, de nekem ez... ez tetszik a legjobban. Egyszerű, mégis anynira gusztusos, házias és fantasztikus! Nálam eddig ez a nyerő sütid! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát .......... mit is mondjak erről a finom sütiről ? Hát talán hogy a legjobb alkotás az utóbbi időkben . Én aztán tudom , finom de nem émelyitő ,könnyű de mégis laktató hát ez nagyon tuti. A mázlista férj

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is gyönyörű lett!
    Ne becsüld le magad!

    VálaszTörlés
  6. Anyatigris, köszi! Hát persze!:D

    Ms. Poppy, köszönöm kedves vagy!

    Duende, nagyon-nagyon szépen köszönöm! És örülök! Igazad van, nagyon házias, ilyet cukrászdába nem látni:D.

    Családi Tűzhely, köszönöm!

    Mázlista férj, megérdemled!

    Mary, nem becsülöm le magam, csak álmaimba szebb volt a szelet süti is.

    VálaszTörlés
  7. Meg hogy nem szep???Egyszeruen csodalatos!!!Menten becuppantanek 1 vagy 2 de akar 3 szeletet is!Biztos kiprobalom!!!Nem lehetnek en is mazlista?:)
    Udv:Kata :)

    VálaszTörlés
  8. Micsoda ötleteid vannak díszítés terén, nagyon szép

    VálaszTörlés
  9. Igenis csodálatosan néz ki, és nagyon is finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Sürgősen szereznem kell áfonyát! Nagyon guszta lett a süti. Ne legyél túl szigorú magadhoz, mert ez igenis jól néz ki!

    VálaszTörlés
  11. A díszítés is nagyon kiemeli! Tetszik! Az áfonyát pedig imádom! :-)

    VálaszTörlés