2010. június 25., péntek

Kézműves kekszfigurák




A héten gyermekeimmel egy napközis táborban vetünk részt, minden nap volt valami kézműves foglalkozás délután. A tegnapi nap én tartottam a foglalkozást, és a szervező, ismerve a süti iránti szenvedélyemet, azzal a feladattal bízott meg, hogy kekszmasszából gyurmázzak a gyerekekkel különböző figurákat. Hát mit mondjak, testhez illő feladatot kaptam, örültem neki nagyon. Amit nagyon sajnálok, elfelejtettem a fényképező gépemet vinni, így csak azokat tudom bemutatni amit sikerült hazamenteni. A gyerekek idén is bizonyították, hogy nagyon kreatívak tudnak lenni, olyan figurák is születtek mint pl tüskés csiga, absztrakt ló, barna hóember, de szépszámmal volt megszokott, de általam nem elkészített forma is, pl gomba, dobókocka, tengeri csillag, madárfészek és még sorolhatnám.
Előre én a sünit, egérkét csigát és a virágokat készítettem el, az almát és a fókát ott lestem el én is.

A massza elkészítésében figyelembe vettem, hogy ne legyen benne romlékony dolog, így a tejtermékek kiestek, valamint törekedtem lehető legkevesebb festék használatára is. Ezért a pirosnál a folyékony rész az enyhén cukrozott friss meggylé volt, ez már jó kis rózsaszín szint kölcsönzött neki, a pirosból már keveset kellett hozzá tegyek. Pirosat fél kg kekszből csináltam.
1 kg kekszet gyúrtam be natúr színre, amihez ízesítésnek tettem 200 g olvasztott csokit, 150 g finomra őrölt kókuszreszeléket, ezenkívül folyadéknak kb. 2/3-ad kókusztejet, és még vizet amennyit felvet. Eből vettem el kb 1/3-át és festettem be zöldre.
A barnából csináltam a legtöbbet, összesen 2,5 lg kekszet gyúrtam meg hozzá, két részeltben, egyiknél folyadéknak almalé került, másikba enyhén cukrozott meggylé.

Amit vásároltunk a masszához:
8 csomag (4 kg) darált keksz
5 db 250 g-os margarin
1 db 700 g-os barackdzsem (ez a kakaósokhoz került)
500 g porcukor (ebből még maradt pedig készült belőle az irókázáshoz a tojáshab is)
2 csomag kakaó (ebből is maradt egy kicsi)
200 g fehércsoki

ezeken kívül még otthonról almalé, kókusztej, meggylé, víz

Azt hiszem ennyi. Lényegében semmilyen receptet nem követtem. A margarint felolvasztva tetem bele.
A célom mindegyiknél egy nem túl édes (csak a kakaósokba került egy kis cukor, a többit édesítette elégé a hozzá adott belevalók), jól gyurmázható massza volt, lényegében nem is mértem semmit, ezért pontos receptet nem is tudok adni egyikhez sem.

Díszítéshez vittem az egérkéhez darált mogyorót, a sünihez puffasztott kakaós rizsszemet, ezen kívül még dekorgyöngyöt virágközépnek, és egy tojásból felvert írókát, amihez 150 g porcukort adtam, felét pedig kakaóval színeztem, és pár darab virágkiszúrót, a csiga csápjának pedig virágbibét.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes vagy, nem semmi figurák:)

    VálaszTörlés
  3. Milyen ötletesek, nagyon ügyes vagy!
    Biztos a gyerekeknek is nagyon tetszett ez a kézműves foglalkozás:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!

    Liza igen a gyerekek is odavoltak érte, főleg, hogy megehették:)).

    VálaszTörlés
  5. De jó napot szereztél nekik! Nagyon ötletesek a figuráid! Egérkének hol a füle?

    VálaszTörlés
  6. Moha az elveszett:D Az az igazság, hogy teljesen leamortizáltam magam a héten, mint akinek átmosták az agyát mostanra, eszembe sem jutott, hogy tegyek neki, de a gyerekek csináltak, csak arról meg nem készült kép. Sőt a gyerekek abba is belekötöttek, hogy a csigának a csápján van a szeme, mondtam, hogy oda nem tudom tenni, ez ilyen mesebeli csiga, aminek nem a csápján van a szeme. Hiába, a gyerekek nagyon szemfülesek:))

    VálaszTörlés
  7. nagyon öteletes...az én osztályomba is jól jönne egy-két ilyen ügyes anyuka!...na jó vannak ügyese anyukáim, de a jóból sosem elég...:)

    VálaszTörlés
  8. Milyen kis aranyosak, nagyon jó ötlet

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jo otlet :-)))). edesek a fugurak. A gyerekek biztosan imadtak !!!! Gratula !!!!

    VálaszTörlés
  10. Réka, ne légy elégedetlen!:))

    Bianka köszi!

    Reka köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. De jópofák! És micsoda ötlet! Ezt én is ki fogom próbálni az enyéimmmel. :)

    VálaszTörlés
  12. Andi, köszi!

    Arienn, biztos élvezni fogjátok ti is!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönjük az ötletet, a mi napközis táborunkban is kipróbáltuk, nagyon tetszett a gyerekeknek és a szülőknek is! Szuperjó alkotások születtek! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szívesen!:))Jaj, nagyon örülök hogy beszámoltatok róla!

    VálaszTörlés