2010. június 21., hétfő

Cukkinis lepénykenyér- VKF XXXV

Ezt a kenyérfélét a Kifőztük újság részére készítettem el, de mivel aktuális a Kata VKF kiírása miatt is, így a VKF-re is ajánlom.

Hozzávalók:
250 g reszelt, hámozott cukkini
450 g Bl80-as liszt
100 g rozsliszt
50 g tönkölyliszt
1/4 kk sikér
1 tk cukor
250 ml víz
2 csapott kk
4 ek olaj
kb. 1 ek joghurt (plusz még annyi, hogy lágy tésztát kapjunk a végén)
30 g élesztő (ezt sajnos elfelejtettem az újságban, elnézést érte)

Ezt kézzel szoktam bedagasztani, mivel lágy tészta. A vízbe elkeverem a joghurtot, cukrot és az élesztőt.
A cukkinit lehámozom (ez akár el is maradhat) és lereszelem, majd hozzá keverem a liszteket, sót, sikért, mélyedést készítek a közepébe, hozzá öntöm az élesztős keveréket, az olajat, és lágy tésztát gyúrok belőle. Hogy az 1 ek joghurton kívül kell e még bele joghurt az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a cukkini. Először keménynek tűnhet a tészta, de ahogy gyúrjuk egyre inkább lágy lesz, szóval csak óvatosan a joghurttal.

Egészen lágy tésztát gyúrunk, mint a fenti képen. Majd megkelesztjük duplájára.

Két féle képen formázhatjuk, vagy kb 24 részre osztjuk a tésztát, jó alaposan lisztezett deszkán csináljuk ezt a műveletet, mert nagyon ragacsos a tészta, majd laza kis zsömlécskéket formázunk. Hagyjuk kb 15 percet kelni, majd forgassuk meg olajba, majd húzogassuk el lángos formára, olajozott felületre tegyük pihenni újabb 15-20 percet.
Jó forró asztali grillen süssük meg mindkét oldalát.
Ehetjük grillhúsok mellé, de tálalhatjuk úgy is mint ahogyan a lángost szoktuk.

A másik formázási mód nem aktuális a VKF-re , de azért ide teszem, mert külön bejegyzést nem szánok neki.
Ez egyszerűbb, a tésztát 2 részre osztjuk, egyenként gáztepsi méretűre nyújtjuk, olajozott derelyevágóval tetszés szerint felvágjuk, hagyjuk kicsit kelni, lespricceljük, majd 200 fokon megsütjük. Ez s nagyon jó grilhúsok mellé, de én szeretem halászlé, gulyásleves mellé is készíteni. Adhatjuk valamilyen mártogatóssal, kenőkével is (pl. vinetta, kikavart karfiol, zöldfűszeres túrókrém stb. )

2 megjegyzés: