2023. január 19., csütörtök

Palócleves

 

Nagyon tartalmas leves, ami után nem is kell, csak egy kis édes kelt tészta ( pl fánk, kakaós csiga, tahinis kalács, ferdinánd, lapozós kalács)

Hozzávalók :
1 kg hús kockázva(személyes kedvencem hozzá a kecske, de lehet marha gulyáshús, vagy disznó lapocka esetleg comb)
2  vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma 
1 ék zsír
1 db répa apróra vágva
1/2 db petrezselyem gyökér apróra vágva
80 dkg krumpli kockázva
80 dkg zöldbab (mirelit)
2.5 dl tejföl
2 ek liszt
Só, bors, babérlevél, paprika (3kiskanál), sós paprika, erős Pista

A hagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát,majd fűszerezzük sóval, borssal (1 kiskanál), pirospaprikával, sós paprikával, erős Pistával. Hozzátesszük a babérlevelet is. Ezután felöntjük annyi vízzel ami ellepi, puhára főzzük, ha kell a vizet pótoljuk. 
Ha a hús megújult hozzáadjuk a répát és a petrezselymet, kicsit hagyjuk forrni, majd a krumplit, pár percig főzzük legvégül a zöldbabot. Hozzáöntünk annyi vizet, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, majd addig főzzük míg minden megpuhul. 
Közben a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd a leves levével hőkiegyenlítjük (apránként adagolják a forró leveslevet a tejfölös masszához, közben állandóan keverjük), majd a leveshez adjuk. Én szűrőn szoktam átengedni, közben kavargatom a levest, így nem lesz csomós. Felforraljuk. Ha kell sózzukmég, savanyítjuk . Én kb. 1 kiskanálnyi ecetet szoktam ilyenkor bele tenni, lehet többet is, de el is hagyható, ízlés szerint adagoljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése